Abdülbaki Fevzi Uluboy'un şiirleri ve hiciv geleneği
Abdülbaki Fevzi Uluboy's poems and tradition of satirism
- Tez No: 287959
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÇETİNDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Abdülbâki Fevzi Uluboy, Hiciv, 20. Yüzyılda Hezl, Abdulbaki Fevzi Uluboy, Satire, 20th century hezl
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 392
Özet
Edebiyat, içerik ve araştırma sahası olarak çok geniş ve kapsamlı bir alanı içerir. Edebi eserler içinde oluştuğu devirlerin siyasi, sosyal, kültürel ve fikri özellikleri ve şartlarıyla yakından ilgilidir. Özellikle edebiyatın önemli konularından olan hiciv ve mizah, fert ve toplumun ahlaki, felsefi, dini değer yargıları, gelenek ve kültürleriyle yakından ilişkilidir.Hiciv türü eserlerin amacı sadece toplum veya kurumlardaki aksaklıkları, haksızlıkları, çarpıklıkları ele almak değildir. Mesela savaşlarda düşmana karşı kullanılan en etkin moral silahı hicivdi. Hicvin dönemsel olarak nasıl ve hangi şekilde kullanıldığını araştırmak bu tür eserler açısından önemli bir yere sahiptir.Biz bu çalışmamızda Abdülbâki Fevzi Uluboy'un `Akbaba Dergisi, Aydede Dergisi, Papağan Dergisi, Zümrüt-ü Anka ve Musavver Erganun' dergilerindeki şiirlerini çalışmayı uygun bulduk. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde hiciv geleneği hakkında bilgi verilip Arap Edebiyatı, Fars Edebiyatı ve Türk Edebiyatlarında hiciv geleneğini incelemeye çalıştık. İkinci bölümde Abdülbâki Fevzi Uluboy'un hayatı, sanatı, eserleri; Abdülbâki Fevzi Uluboy için söylenenler ele alındı. Abdülbâki Fevzi Uluboy'un şiirlerinde adı geçen şair ve yazarların hangi yönden şiirine konu olduğu ile ilgili bilgiler verilmiştir. Son bölümde ise şiirlerin günümüz harflerine aktarımı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Literature, as the subject of research and content, contains a wide area. Literary works are related to political, social, cultural and intellectual values of the time in which they appear. Especially, satire and humor are closely related to individuals and society's moral, philosophical, religious values, culture and traditions.Satire works are not only there to show injustice, malfunction and illegality of the society or government. For examble, satire is used as a weapon against enemy in the wars. It is important to investigate how and where satire works are used.In this study, we decided to search Abdulbaki Fevzi Uluboy's poems inthe journals“Akbaba, Aydede, Papagan, Musavver Erganun and Zumrut-u Anka”. Our study has four chapters. In the first chapter, we give information about satire tradition of Arabic, Persian and Turkish literature. In the secomd chapter, we study life, art and works of Abdulbaki Fevzi Uluboy.In the third chapter, we study why and how the poets in Abdulbaki Fevzi Uluboy's poems are appered.In the fourth chapter, we transleted the poems into today's alphabet.