Eugene Ionesco'nun 'Macbett' oyununun ve 'Anlatıcı' karakterinin Stanislavski sistemi üzerinden incelenmesi
The analysis of the character of the 'Story Teller? in 'Macbett? by Eugene Ionesco through Stanislavski system
- Tez No: 287993
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ZURAB SİKHARULİDZE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Stanislavski Sistemi, Gerçekçi oyunculuk, Rol, Stanislavski System, Realistic Acting, Role
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Stanislavski Sistemi oyunculuk adına bulunan metodların çoğunun temelini oluşturmaktadır. Sistem oyuncunun içsel ve dışsal anlamda role hazırlanmasını ve rolü içselleştirmiş bir şekilde onunla bütünleşmesini sağlamıştır. Dünya çapındaki birçok oyunculuk okulunda da yaygın olarak 'gerçekçi oyunculuk' bakış açısına dayanan Stanislavski sistem öğretilmektedir.Yazılmış olan tezin içeriği, bu sistemi Eugene İonesco'nun Macbett oyununda Anlatıcı rolunun üzerinden incelenmesidir. Ağırlıklı olarak masa başında yapılan ve içsel çalışma yöntemlerini anlatmaktadır. Dışsal çalışma süreci de, önceki yapılan çalışmalarla bağlantılı olduğu için ve sistemin önemli bir parçası olduğu için değinilmeden geçilmemelidir
Özet (Çeviri)
Stanislavski System is the base of the most systems that has been found for acting. The system prepairs the actor both internally and externally and by internalizing with the role they become a whole. In most of the acting schools worldwide, they use the widespread applications of the system based on 'realistic acting'.The content of the thesis here is the analysis of the 'storyteller' karakter in Eugene İonesco's play 'Macbett' through Stanislavski system. Mainly focuses on round-the-table part and internal development techniques. The external techniques are mentioned as well in terms of it's relationship with the system.