Kadınların mevsimlik tarım işlerinde çalışmalarının ailenin ekonomik durumu ve yaşam biçimine etkisi
- Tez No: 28804
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GÖNEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Tarım İşçisi, Mevsimlik Tarım İşçisi, Gezici Tarım İşçisi, Kırsal Kadın, Tarımsal Kadın
- Yıl: 1993
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
OZKT Doktora Tezi KADINLARIN MEVSİMLİK TARIM İŞLERİNDE ÇALIŞMALARININ AİLENİN EKONOMİK DURUMU VE YAŞAM BİÇİMİNE ETKİSİ M. Hamil NAZİK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Anabilim Dalı (Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi) Danışman: Prof.Dr. Emine GÖNEN 1993, Sayfa: 119 Jüri: Prof.Dr. Emine GÖNEN Prof.Dr. Mine arli Bu araştırma, kadınların mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmalarının ailenin ekonomik durumu ve yaşam biçimine etkisini belirlemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmanın materyali Çukurova Yöresi, Aşağı Seyhan Ovasında, % 20 örneklenil e seçilen kadınlara araştırmacı tarafından sorularak doldurulan görüşme formları ile 9 köyden toplanmıştır. Araştırma materyalini oluşturan 418 kadından I. grup olarak adlandırılan 178 'i yörede oturup kendi işletmesi dışında başka bir işletmede, II. grup olarak adlandırılan 240* ı yöre dışından gelerek mevsimlik tarım işlerinde çalışan kadınlardır. Araştırma kapsamına alınan kadınlar ortalama 38.504±0.842, eşleri 41.792±0.899 yaşındadırlar. Kadınların % 80.62'si eşlerinin % 46.89'u okul çağındaki kız çocuklarının % 38.63'ü, erkek çocuklarının % 32. 00' si okur yazar değildir. Ailedeki ortalama birey sayısı 5.481±0.168'dir. Yöre dışından gelen mevsimlik tarım işçisikadınların büyük çoğunluğu Güneydoğu Anadolu bölgesinden gelmekte ve yörede ortalama 5.358±0.324 ay kalmaktadırlar. Araştırma kapsamına alınan kadınların ailelerinde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan ortalama birey sayısı 3.283±0.113 olup, eşleri mevsimlik tarım işçiliği dışında genellikle işsizdir. Ailelerin yıllık toplam gelirleri ortama 7.750.726+0.345 olup, yarıdan fazlası (% 51.20) borçludur. Ailelerin genellikle yatırım yapmadıkları, toprak, hayvan ve motorlu araç varlıklarının ise çok düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca ailelerin çok azında sosyal güvenlik kurumuna bağlı birey olduğu görülmüştür. Kadınların genellikle (% 82.78) 32.000 Tl. günlük ücret aldıkları ve kazandıkları parayı ailenin günlük ihtiyaçlarına harcadıkları (% 63.16) bulunmuştur. Geçmişe göre ailelerinin daha fakir olduğunu ve gelecekteki ekonomik durumlarının daha kötü olacağını belirten kadınların oranı fazladır. I. gruptaki aileler genellikle iki ve üç odalı konutlarda, II. gruptaki aileler de yörede çalışırken tek odalı çadırlarda yaşamaktadırlar. Araştırma kapsamına alınan aileler yemeklerini genellikle yerde, aynı kaptan yemekte ve II. grup aileler yörelerinden gelirken daha çok bulgur, yarma/ döğme, un, soğan, salça, erişte gibi yiyecekleri getirmektedirler. Mevsimlik tarım işçiliğinin kadınların giyim kuşamlarında farklılık yaratmadığı bulunmuştur. Kadınların bulaşık ve çamaşır yıkamada deterjan kullandıkları belirlenmiştir. Araştırma kapsamına alınan ailelerde mevcut paranın harcandığı yerlere, yiyecek maddelerinin ve ev eşyalarının satın alınmasına daha çok erkeğin, giyim eşyalarının satın alınmasına ve çocukların sorumluluk ve alışkanlıklarının neler olacağına ise daha çok eşlerin birlikte karar verdikleri bulunmuştur. Günlük harcamaları I. grupta eşlerin birlikte, II. grupta erkeğin yaptığı ailelerin oranı daha fazladır. Kadınların az bir bölümünün evin toplanması, çocuk bakımı ve sofra hazırlama gibi işlerde eşlerinden, eşleri dışında genellikle kız çocuklarından yardım aldıkları saptanmıştır. Araştırma kapsamına alınan kadınlar iş mevsiminde evle ilgili işlere ayırdıkları zamanı yeterli bulmamaktadırlar. Ailelerin veresiye ya da taksitle alış veriş yaptıkları ve bu ödeme biçimini daha çok gıda maddeleri için kullandıkları, boşIll zamanlarında arkadaşları ile oturdukları, televizyon izleme ve radyo dinleme oranlarının da özellikle çalışırken daha düşük olduğu bulunmuştur. *
Özet (Çeviri)
iv ABSTRACT Ph.D. Thesis THE EFFECT OF WOMEN'S WORKING IN SEASONAL FARM WORKS ON THE ECONOMIC SITUATION AND LIFE-STYLE OF THE FAMILY M. Hamil NAZİK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Home Economics (Home Management and Family Economics) Supervisor: Prof.Dr. Emine GÖNEN 1993, Page: 119 The Jury: Prof.Dr. Emine GÖNEN Prof. Dr. Mine ARLI Assoc. Prof.Dr. Meltem BAYRAKTAR This research was designed and carried out in order to determine the effect of women's working in seasonal farm works on the economic situation and life-style of the family. The research material was collected from 9 villages in Aşağı Seyhan Plain of Çukurova Region through interview- forms which the researcher filled out by asking questions to the women selected through 20 percent sampling. Of 418 women forming the research material, 178 women (called the first group) were those living in this region and were working in other farms and 240 women (the second group) were those coming from outside the region and working in seasonal farm works. The average age of the women and their husbands involved in the research is 38.504±0.842 and 41. 792*0.899 respectively. 80.62 %The average age of the women and their husbands involved in the research is 38.504±0.842 and 41.792±0.899 respectively. 80.62 % of the women, 46.89 % of their husbands, 38.68 % of their daughters at the school-age and 32.00 % of their sons were not literate. The average number of the individuals in the family is 5.481±0.168. Most of the seasonal workers coming from outside the region come from Southeastern Anatolia Region and stay in the region meanly for 5. 358±0.324 months. The average number of the individuals working as seasonal farm workers in the families of the women is 3.283*0.113 and their husbands are generally unemployed except seasonal farm working. The total annual income of the families is meanly 7.750.726±0.345 Tl. and more than half (51.20 %) are in debt. It was found out that families generally do not invest and that their wealth such as land, animal and motors is low. in addition, it was seen that there are individuals attached to an social security institution in the very few of the families. It was found out that women generally (82.78 %) get 32.000 Tl. per day and spend that money on the family's daily needs (63.16 %). The rate of the women who stated that their families are poorer, compared to the past and that their economic situation will get worse in future was high. The families in the first group generally live in houses with two or three rooms and those in the second group live in tents with one room when they work in the region. The families involved in the research usually have their meals on the ground, and eat in the same dish and the families in the second group bring mostly such food as cracketwheat, flour, onion, sauce and home-made vermicelli from their region when they come to work. It was found that seasonal farm working does not cause to any change in women's clothing and dressing. It was also found that women use detergent in washing linen and dishes. It was found that, in the families involved in the research, the men decide on what to buy with the available money, for instance, the purchase of food and house wares and that the spouses decide together on the purchase of clothes and what the children's responsibilities and habits will be. in the first group the spouses do daily expenditures together while in the second one the rate ofVI the families where the men do daily expenditures is higher. It was also found that women get less help from their husbands in houseworks such as tidying the house, looking after children and laying the table, but that they get more help especially from their daughters. The women involved in the research stated that the time allocated to houseworks is not enough during the work season. It was also found that the families do shopping on credit or by instalments; that they prefer this type of shopping when they buy foodstuff; and that they sit with their friends in their leisure time and that the rate of their watching TV or listening to radio is lower, especially when they work. KEY WORDS: Farm Workers, Seasonal Farm Worker, Migrant Farm Worker, Rural Women, Farm Women.