Kütahya'da intihar olgusu: Merkez ilçe alan araştırması
Kütahya suicide case: The Central district of the survey
- Tez No: 288170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İntihar, İntihar Girişimi, İntihar Teorileri, Sosyal Değişkenler, Sosyolojik Perspektif, Kütahya, Suicide, Suicidal Attempt, Suicidal Theories, Social Variables, Sociological Perspective, Kütahya
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
İntihar olgusu insanlık tarihi boyunca varlığını devam ettiren ve sonuçları itibariyle insanları derinden etkileyen bir davranış biçimi olarak karşımızda durmaktadır. İnsanın dünyada olma amacına aykırı bir hareket olan intihar davranışı kişisel bir eylem gibi görünmesine karşın, intihar eden kişinin ailesini ve yakınlarını ilgilendirdiğinden son tahlilde toplumsal bir eylem biçimine dönüşmektedir.Nedenleri ve sonuçları itibariyle karmaşık ve çok yönlü bir eylem biçimi olan intihar davranışı modern zamanın en önemli sorularından birisini teşkil etmektedir. Her yıl bir önceki yıla oranla intihar ve intihar girişimi sayılarındaki artış, intiharın yaygınlaşması ve toplumsal alanda yaptığı etkilerde dikkate alındığında artık bu davranışın göz ardı edilemeyecek kadar mühim bir sorun teşkil ettiği açıkça görülebilmektedir.Hem dünya genelinde hem de ülkemiz genelinde son dönemde gözle görülür bir artışın yaşandığı intihar ve intihar girişimi vakaları yerel ölçekte ele aldığımız Kütahya ilinde de aynı ölçüde bir artış göstermektedir.Günümüz toplumları açısından bu denli kritik bir öneme sahip olan intihar ve intihar girişimi davranışını sosyolojik perspektifte ele almak, bu problemin daha iyi anlaşılıp, analiz edilmesini ve bu sorunun en aza indirilebilmesi için çözüm yolları bulunabilmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The concept of suicide has emerged as a behavioural pattern that has survived its existence throughout the human history and affected human beings profoundly with its ultimate consequences. Although the act of suicide, a move that is counter to a person?s purpose to exist in the world, seems an individual action, it ultimately turns out to be a social one as it concerns the family and acquaintances of the suicide.Being multi-dimensional and complicated as far as its causes are concerned, the suicidal behaviour represents one of the most critical problems of modern times. Given the rise in the number of suicides and suicidal attempts each year, the prevalence of suicide, and its impacts on the social sphere, it is now apparent that this behaviour is too critical to be ignored.Having displayed a noticeable rise both in the world at large and in Turkey recently, the cases of suicide and suicidal attempts run in parallel with the mainstream, also in Kütahya, when taken on a local scale.Suicides and suicidal attempts that have displayed noticeable rises recently both in our country and in the world at large have shown a parallel increase in Kütahya, when taken locally. Handling the act of suicide and suicidal attempts that have been attached much importance for today's societies from a sociological perspective will help us to understand and analyze the underlying problems better and find the solutions to minimize this problem.