Türkiye'nin Kafkasya-Orta Asya dış politikasının enerji koridoru ve terminali olmasına etkileri
The effects of the foreign policy of Turkey on Caucasia Central Asia to be an energy corridor and terminal
  1. Tez No: 288171
  2. Yazar: KADİR KÜRŞAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Boru Hatları, Doğalgaz, Enerji, Küresel Enerji Rekabeti, Petrol, Türkiye'nin Enerji Politikaları, Pipelines, Natural Gas, Energy, Global Energy Competition, Petroleum, Energy Policies of Turkey
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
SSCB'nin dağılmasıyla beraber Güney Kafkasya ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri bağımsızlıklarını kazanmıştır. Güney Kafkasya ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'nin petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahip olması ve stratejik-jeopolitik önemi, bu bölgeyi küresel bir rekabetle karşı karşıya bırakmaktadır.Bu çalışmamızda, Kafkasya ve Orta Asya'nın petrol ve doğalgaz potansiyeli ele alınmış, enerji kaynaklarının çıkarılması ve taşınmasında devletlerin gizli-açık rekabetine, oynanan bu büyük oyunun bölgeye yansımalarına ve devletlerin enerji odaklı dış politikalarına değinilmiştir. Ayrıca, Kafkasya ve Orta Asya'nın petrol ve doğalgaz kaynaklarının taşınmasında yaşanan rekabette, Türkiye'nin stratejik ve jeopolitik konumu ele alınmıştır. Enerji koridoru ve terminali olmaya çalışan Türkiye'nin boru hatlarından sağlayacağı avantaj ve kazançlarla beraber ortaya çıkabilecek riskler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the dissolution of the USSR, the South Caucasia and Central Asian Turkish Republics gained their independence. This region has faced global competition because of its rich oil and natural gas resources as well as strategic-geopolitical importance.In this study, comparing the oil and gas potential of Caucasia and Central Asia in world-scale, it is received priority to focusion the secret-open competition of the states on extraction and transportation of the region?s energy resources and reflections of this great game to the region and energy-oriented foreign policies of states. It also indicated the role of Turkey?s strategic and geopolitical position in the competition of the transport of oil and natural gas resources in the Caucasia and Central Asia. The risks related to Turkey?s interion to be energy corridor and terminal are mentioned together with the strategic advantages and benefits of pipelines.