Kütahya'da faaliyet gösteren özel öğretim kurumlarında örgütsel iklimin örgütsel bağlılığa etkisi
The effect of the organizational climate on the organizational commitment in the private educational institutions in Kütahya
  1. Tez No: 288180
  2. Yazar: KORHAN AĞACIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgüt Bağlılık, Örgütsel İklimi, Organization, Organizational Commitment, Organizational Climate
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Örgütü, belirli amaçlara ulaşmak için bir grup insanın bir araya gelerek oluşturdukları sistem olarak tanımlarız. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere iş görenlerin örgütlerde en önemli yeri oluşturduğu gerçeğidir. Son yıllarda özellikle iş görenlerin devrini azaltan, örgütün değerlerini kendi değerleri üzerinde tutan ve örgüt için daha fazla çaba sarf eden örgütler emsallerine göre daha fazla başarılı olmaktadır. Bu da örgütsel bağlılık kavramının öncelik gösterilmesi gereken faktörler arasında yer almasını sağlamaktadır. Örgütsel bağlılığı etkileyen en etkili faktörlerden biri örgütsel iklim olarak karşımıza çıkmaktadır. Örgüt iklimi temelde üyelerin örgütü benimseme derecelerine dayanmakta ve örgütü kuşatan atmosfer olarak tanımlanmaktadır.Bu çalışmanın 1. bölümünde örgütsel bağlılık, 2.bölümünde ise örgüt iklimi konularının literatür çalışması yapılmıştır. Son bölümde örgütsel iklimin ve örgütsel bağlılığa etkisi Kütahya'da faaliyet gösteren özel öğretim kurumlarının personeli üzerinde yapılmış olan uygulamalı bir çalışmayla analiz edilerek elde edilen bulgular özetlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Organization is a system, which is formed by a group of people in order to achieve the certain objectives. This definition indicates that personnel have the most important place in organizations. In comparison to organizations, some organizations are especially more successful in recent years, for the personnel make effort and give more important to the values of the organizations. Thus, the organizational commitment takes the preceduce over other factors. One of the most influential factors on the organizational commitment is the organizational climate. In principle, the organizational climate bases on adaptation of members in the organization. The organizational climate surrounds the organization like on atmosphere.This dissertation is about the organizational commitment in the first part and the organizational climate in the second part. The last part summarizes the analysis on the personnel of the private educational institutions in Kutahya interms of the effect of organizational climate on the organizational commitment.