Çocuk suçluluğu ve toplumsal nedenleri
Juvenile delinquency and social causes
- Tez No: 288191
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Suç, Çocuk Suçluluğu, Göç, Kentleşme, Aile, Medya, Child, Child Criminality, Migration, Urbanization, Family, Media
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tezin amacı, çocuk suçluluğuna yol açan toplumsal nedenleri günümüzde ulaşılan ekonomik, siyasal ve sosyolojik nedenlerle birlikte açıklamaktır. Çocuk suçluluğunun değişen mahiyeti ve günümüze ulaşan gelişim süreci bu tezin ana eksenini oluşturmaktadır. Çocukların suç kelimesi ile birlikte anılması gerçekten de içinde bulunduğumuz çağın, toplumları ne derecede etkilendiğini göstermektedir. Bu olumsuz etkiler sosyal polarizasyonu derinleştirmekte ve incelemeye çalıştığımız suçluluk olgusunun itici nedeni olmaktadır. Çocuklar üzerinde aile ve sosyal çevre tarafından sürdürülen toplumsallaştırma işlevi bu gibi makro etkenler tarafından başarılı bir şekilde tamamlanamamakta, göç, düzensiz kentleşme, gecekondulaşma, medya gibi faktörlerin olumsuz etkileri çocukların suça bulaşmasına neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine social reasons together with the present the economic, political and sociological reasons that lead to child criminality. The alternating character and the present level of progress of the child criminality constitute the major dimension of this thesis. Indeed, enouncing the word `child? with the word `crime? together shows how the present age affects societies. These negative effects deepen the social polarization and become the driving force of the criminality fact that we examine. The socialization function on the children that sustaining by the family and social environment can not be completed successfully, and the negative effects of factors like migration, disorganized urbanization, increased shanties, media etc. lead to child criminality.