Makroekonomik krizlerden etkilenen bankacılık sektörü: Türkiye uygulaması
Banking sector affected by macroeconomic crises: Turkish application
  1. Tez No: 288190
  2. Yazar: AHMET GENÇLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİN AÇIKALIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, Bankacılık Krizleri, Türkiye'de Bankacılık, Bank, Banking Crises, Banking in Turkey
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşanan makroekonomik istikrarsızlıklar, krizlere neden olmakta ve bu krizlerde ülke ekonomileri içinde sınırlı kalabildiği gibi, sermaye hareketi ve finansal liberalleşme ile yayılarak uluslararası boyutlara ulaşabilmektedir. Yaşanan krizler ve ortaya çıkan istikrarsızlıklar bankacılık sistemini etkilemekte ve bankacılık krizlerinin yaşanmasına neden olmaktadır.Bu çalışmada; ülkemizde finansal sistem içerisinde faaliyet gösteren kamu sermayeli, özel sermayeli ve yabancı sermayeli mevduat bankalarının, Kasım 2000 ve Şubat 2001 de yaşanmış olan krizlerden, etkilenme durumları ve performanslarına olan etkisi incelenmiştir. Bu kapsamda çalışmanın ilk üç bölümünde dünyada yaşanan önemli krizler, kriz teorileri, bankacılık krizleri, nedenleri ile ilgili kavramlar ve ülkemizdeki bankacılık sisteminin gelişimi geniş bir şekilde açıklanmış, literatüre uygun olarak bir alt yapı kurulmuştur. Son bölümde ise 1997-2009 yıllarında bankaların çeyreklik finansal verilerinden elde edilen rasyolar çerçevesinde parametrik olmayan hipotez testleri yardımıyla performans analizi yapılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Macroeconomic instabilities whether in developed and/or developing countries, cause economic crises. The scope of these crises sometimes can be limited in a certain country or a region, and sometimes spread over all of the world through more liberal capital movement and the international dimensions of financial liberalization. Macroeconomic instablities and economic crises firstl hit the banking sector in the whole world. This causes some other crisis as a stone hits the surface in the oceanand the ocean waves begin.In this study, Turkish financial system in which spesifically publicly-owned, privately-owned and foreign-owned commercial banks are taken into consideration to search the effect of November 2000 and February 2001 crises. In a certain period the performance of Turkish Banking system is analyzed. In this context this study uses three parts to examine and explain major crises in the world, theories of crises, banking crises, the causes of the banking system in Turkey. In the last section of this study financial data and performance are analyzed and interpreted through statistical analyses. Within the period between 1997 and 2009.