Halkla ilişkiler faaliyetleri ve kurum kültürü: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi örneği
Public relations activities and corporate culture: Eskişehir Osmangazi University case
  1. Tez No: 288197
  2. Yazar: GÜLTEN TAMSU KURANER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANTÜRK CANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Public Relations, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Kültür, Kurum Kültürü, ESOGÜ'de Halkla İlişkiler Faaliyetleri ve Kurum Kültürü, Public Relations, Culture, Corporate Culture, Public Relations Activities and Corporate Culture in ESOGÜ
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
İçinde bulunduğumuz küreselleşme çağı aynı zamanda bir halkla ilişkiler yüzyılıdır. Halkla ilişkiler denilince akla gelen şey kurumsallaşma ve kurumsal kültüre dayanan ve sürekli bir biçimde kendisini ifade edebilen örgütler yaratmaktır. Bu bağlamda günümüzde halkla ilişkiler, örgütlerin ayrılmaz uygulamalarından birisidir.Halkla ilişkilerin en yoğun olarak uygulandığı kurumlardan birisi de üniversitelerdir. Yüksek öğretim kurumu olan üniversiteler, hem bilginin üretildiği hem de yeni nesillerin ihtiyaç duyulan meslek insanlarının da yetiştirildiği stratejik örgütler arasındadır. İşte bu çalışma kurumsal kültür bağlamında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi halkla ilişkiler uygulamalarının kuramsal ve pratik yönlerini ele almayı amaçlamaktadır.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde halkla ilişkiler kavramı, halkla ilişkilerin tarihsel gelişimi ve önemi, halkla ilişkiler faaliyetlerinde kullanılan araçlar irdelenmiştir. İkinci bölümde kültür ve kurum kültürü kavramları, kurum kültürünün özellikleri, unsurları, boyutları, halkla ilişkiler ve kurum kültürü kavramı ilişkisi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde diğer iki bölümdeki teorik çalışmayı destekleyici ve tamamlayıcı nitelikte; Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin tarihi, gelişimi, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve gerçekleştirdiği faaliyetler ile Eskişehir Osmangazi'de halkla ilişkiler faaliyetleri ve kurum kültürünün neler olduğu saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Globalization era, which we are experiencing now, is also century of public relations. When talking about public relations, institutionalisation, and organisations which depend on institutional culture, and can continuously express itself in a way, comes to mind. İn this respect, today, public relations is one of the inherent (inextricable) applications of organisations.One of the institutions, in which public relations is used intensively, is universities. Universities, which are higher education institutions, are among strategical organisations, in which information is produced and needed professions are educated. This study aims to deal with theoretical and practical aspects of public relations applications in Eskisehir Osmangazi University, in the context of institutional culture.Study consists of three parts. İn the first section, public relations concept, historical development and importance of public relations, tools used in public relations activities were studied. In the second section, concepts of culture and corporate culture, characteristics, elements, dimensions of corporate culture, relationship between public relations and corporate culture were emphasized. In the third section of the study, in order to support and complete the study, it was attempted to determine the history and development of Eskisehir Osmangazi University, Directorship of Media and Public Relations and its activities, Public Relations Activities and corporate culture in Eskisehir Osmangazi University.