105 no'lu Şer'iyye Sicili transkripsiyonu
Transcription of 105 numared Şer?iyye record
  1. Tez No: 288200
  2. Yazar: FİGEN ULUKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE DİNGEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'i, Bidâyet, İstinaf, Mahkeme Görevlisi, Şer?i, Bidâyet, İstinaf, Offical Law Court
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 401
Özet
Çalışmamızın esasını teşkil eden Kütahya 105 Numaralı Şer'iyye Sicilini muhteva olarak şu şekilde özetleyebiliriz.105 Numaralı Şer'iyye Sicili klasik Şer'iyye Sicillerine benzememektedir. Bu defter (1914-1918) yılları arasında Kütahya ve çevresindeki mahkemelerde görevlendirilecek memurların atamalarını kapsamaktadır. Başkâtip, zabıtkâtibi, muhzır, mübaşir, müşavir, naib, mahkeme mümeyyizi (a'zalar), müftüler, noter, odacı gibi memur atamalarını anlatmaktadır.Defter Osmanlı Devleti'nin son yıllarındaki memur yaşamı hakkında kısmi bilgiler sunmaktadır. Ayrıca memurların almış oldukları ücretler ve görev değişimleri ile ilgili bilgi vermektedir. Savaş dönemi olması nedeniyle sık sık görev değişimi yaşanmıştır.Bu tarihler arasında mahkemeler iki derecelidir. Bidayet ve İstinaf Mahkemeleri kademeli olarak görev vermektedir. Bu mahkemelerin üzerinde Temyiz Mahkemeleri görev yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
We can summarize as contained Kütahya Ser' iyye record of 105 numared which is fundamental to our study as follows.105 numared Ser' iyye record isn' t the same classiccal Ser' iyye records. This notebook contains the offical appointments which will be assigned in Kütahya and counts where abouts between 1914-1918 years. It reports offical appointments as head clerk, clerk of the count, bailiff, count crier, adviser, regent, count examiner, muftis, notery public, office- boy.The notebook submits partial imformation about offical life in the last years of Ottoman Empire. İn addition they are giving imformation frequent about fees that officials had taken and task changes.Between these dates, the counts are two- levels. Trial counts and count of appeals serve gradually. The counts of appeals serves superior of counts.