İşletme yöneticilerinin ve yükümlülerin KDV uygulamasındaki tepkilerinin analizi Ankara ili uygulaması
Analysis of enterprise?s manager and taxpayers? responds to VAT implemetattion implemetation of city of Ankara
- Tez No: 288201
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşletme Yöneticileri, Yükümlüler, KDV Uygulaması, Tepkiler, Analiz, Enterprise Managers, Taxpayers, VAT Implemetation, Responds, Analysis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bir mükellefin vergisi başkalarına devrediliyorsa, mükellef vergisini kendisi ödemiyorsa devredilen vergi dolaylı vergi olarak adlandırılır. Diğer bir anlatımla vergi, belirli olmayan zamanlarda ve mükellefe bağlı olmaksızın tarh, tahakkuk ve tahsil ediliyorsa dolaylı yapıdadır. Dolaylı vergiler mal ve hizmetlerin tüketimi üzerinden alınırlar. Katma Değer Vergisi' de (KDV) bunlardan biridir.KDV kayıtlı mükelleflerle birlikte toplumun tümünü ilgilendiren çok geniş tabanlı ve kapsamlı bir dolaylı vergi türüdür. İnsan ihtiyaçlarının neredeyse hepsinde KDV yükümlüsünün rızası gözetilmeksizin, şart koşularak belirli ve/veya değişken oranlarda KDV istenmektedir. KDV talebinde bulunan iradenin bunu iradi bir kuvvetle istemiş olması bu uygulamanın hakkaniyetsizliğinin en çarpıcı yönü olmakla birlikte bir de bu uygulamanın ihtiyaçlar hiyerarşisine göre anlamsız ve çarpık örneklerinin olması diğer sıkıntı verici yönünü açığa çıkarmaktadır.Kuşkusuz ki KDV, zorunlu bir yükümlülüktür ve diğer tüm vergiler gibi devletin egemenlik hakkına dayanılarak yasa ile istenmektedir. Bu durumda, vergileme yetkisinin kullanımının bir sınırının olup olmayacağının veya hangi düzeyde olacağının araştırılması, hem KDV ödevinden beklenen en verimli hâsılatın elde edilmesi, hem de kayıtlı mükelleflerin ve yükümlülerin KDV'ye olan olumsuz tepkilerinin minimuma indirilmesi bakımından oldukça önem arz etmektedir. İşte bu çalışmada yapılan anket uygulamasıyla da bu önemlilik gösterilmeye ve KDV uygulamasına karşı hem kayıtlı mükelleflerin hem de tüketicilerin tepkilerinin ölçümü yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
If one taxpayers obligation can be transferred to others, and taxpayer does not pay his tax himself, transferred tax called as indirect tax. In other words, in indefinite times and with regardless of taxpayer if it is imposed, falled due and collected it?s structure is indirect. Indirect taxes is received on the consumption of goods and services. Value Added Taxes (VAT) is one of them.With under reord taxpayers, VAT is a very board based and scope type of indirect tax, related to all segments of society. Almost inside the all of human being needs, without VAT payers will, VAT is asked in some certain conditions and/or various rates. The most striking side of making this injustice implementation by the authority?s power, also having nonsense and striking examples for necessities? hierarchy unveils the other side of problem.Without any regret VAT is an mandatory obligation and as the other taxes it is asked by state?s hegemony rights. In this situation it is very important as a regard of researching either the using the taxation rights have a limit or not or in which level, and also gaining the most efficient revenue from VAT duty, also diminishing recorded taxpayers and liables? reaction to VAT. With this regards, in this study this importancy is tried to be shown by implemetation of questionnaire and mesurement of recorded taxpayers and consumer?s reaction tried to be done.