Cumhuriyet döneminde ilköğretim I. kademe programlarının özellikleri ve dayandığı eğitim felsefeleri.
Primary education first level programs properties and underlying education philosophies of the republican period.
- Tez No: 288315
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESED YAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Felsefesi, Programlarda Eğitim Felsefesi, Eğitim Programı
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu araştırmanın amacı, Cumhuriyet Döneminde İlköğretim I. Kademe Programlarının Özellikleri ve Dayandığı Eğitim Felsefelerini tespit etmektir. Bu konu ile ilgili kitaplar, temel öğretim programları, bu konuya yön verecek pedagojik kaynaklar ve süreli yayınlar taranmıştır. 1924, 1926, 1936, 1939, 1948, 1968, 1997 ve 2005 programlarının özelliklerini ve dayandıkları eğitim felsefelerini tespit etmek için alanyazın taraması kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgular özetle şu şekildedir:1.Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk eğitim programı olan 1924 Programı ile milli, çağdaş, bilime dayalı, akılcı ve laik bireyler yetiştirmek amaçlanmıştır. Bu programın dayandığı eğitim felsefesi ilerlemecilik olmuştur.2.1926 Programında milli kimlik oluşturmaya önem verilmiştir, Cumhuriyet'in değerlerini kazandırmak hedeflenmiştir. Bu program ilerlemecilik eğitim felsefesine göre hazırlanmıştır.3.1936 Programının temel amacı Atatürk ilkeleri ile cumhuriyet rejimini yeni nesillere tanıtmak, onları millileştirmek ve çağdaşlaştırmak olmuştur. Hazırlanan bu programda ele alınan eğitim felsefesi ilerlemecilik olmuştur.4.Köylerdeki eğitim kalitesini arttırmak ve köy ile kent çocuklarını eşit hale getirmek amacıyla hazırlanan 1939 Köy İlkokul Programı'nın dayandığı eğitim felsefesi ilerlemecilik olmuştur.5.1948 Programının amacı; eğitim yoluyla milli kültürü gelecek nesillere aktarmak ve benimsetmektir. Bu program ilerlemecilik eğitim felsefesine göre hazırlanmıştır.6.Örnek bir program olma özelliği gösteren 1968 Programı ile Atatürk devrimlerine bağlı, toplumsal olaylarla ilgili, Türklük ilkelerine uyan ve yurdunu seven bireyler yetiştirmek hedeflenmiştir. Bu programda benimsenen eğitim felsefesi ilerlemecilik olmuştur.7.Sekiz yıllık kesintisiz ve zorunlu eğitime geçişle hazırlanan 1997 Programının eğitim felsefesi ilerlemecilik olmuştur.8.2005 Programı ile amaçlanan sürekli değişen ve gelişen dünyaya ayak uydurabilen bireyler yetiştirmektir. Bu program ilerlemecilik eğitim felsefesine dayanarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine Primary Education First Level Programs Properties and Underlying Education Philosophies of the Republican Period. Books on this subject, basic education programs, educational resources and periodicals are scanned to give direction to this issue. The literature review have been used to identify education philosophies and qualificains of 1924, 1926, 1936, 1939, 1948, 1968, 1997 and 2005 programs.The findings of the study, summarized as follows:1.The individuals who are national, contemporary, science-based, rational and secular are aimed to train with the 1924 Program which is the first training program of the Republic of Turkey. This program has been based on the education philosophy progressivism.2.Program in 1926, creating a national identity is important. It is aimed to gain the values of the republic. This program has been prepared according to the educational philosophy of progressivism.3.The basic aim of the Republican regime in 1936 is to introduce Ataturk's principles to new generations, modernize and nationalize them. Progressivism philosophy of education has been dealt with in this prepared program.4.The 1939 Rural Primary School Programme has been based on the philosophy of education progressivism to improve the quality of education in villages and rural and urban children equally prepared.5.The purpose of 1948 Program is to transfer the national culture through training and to adapt generations. This program has been prepared according to the educational philosophy of progressivism.6.With The 1968 Program showing of an example, individuals who are abiding Ataturk's reforms, interested in social events, respected to principles of Turkishness, and love country are aimed to train. Progressivism educational philosophy has been adopted in this program.7.1997 Programme is reason of seamless transion from eight-year compulsory education and its philosophy is progressivism.8.The aim of 2005 Program is to train individuals who can adapt to the constantly changing and developing world. This program is based on the educational philosophy of progressivism.Key Words : Educational Philosophy, Education Philosophy at Programs, Curriculum