Sub-state nationalism within european integration process: A comparative study of Scottish, Basque and Kurdish cases
Avrupa bütünleşme sürecinde devlet-altı milliyetçilik: İskoç, Bask ve Kürt örnekleri üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 288387
  2. Yazar: İBRAHİM SAYLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİME ÖZÇÜRÜMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet-altı milliyetçilik, Avrupa bütünleşmesi, fırsat yapıları, SNP, PNV, DTP, sub-state nationalism, European integration, opportunity structures, the SNP, the PNV, the DTP
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 409
Özet
Akademik çalışmalar Avrupa bütünleşmesinin Kürt devlet-altı milliyetçiliği üzerindeki etkilerine gerek vaka çalışması şeklinde gerekse diğer Avrupa ülkelerindeki devlet-altı milliyetçilikler ile karşılaştırmalı olarak pek az ilgi göstermişlerdir. Aynı zamanda, devlet-altı milliyetçilikler üzerine pek çok çalışma, özellikle Batı Avrupa bağlamında bütünleşme sürecinin `dönüştürücü' etkisine pek fazla vurgu yapmıştır. Bu çalışma Kürt, İskoç ve Bask örneklerinin karşılaştırmalı bir analizi yoluyla bu iki sorunlu noktaya yoğunlaşmaktadır. Avrupa bütünleşmesinin geniş kapsamlı dinamikleri çerçevesinde bu inceleme yoluyla yalnızca her bir vaka hakkındaki bilgimize değil, aynı zamanda daha fazla ampirik veri sağlayarak devlet-altı milliyetçiliğin Avrupa bütünleşme sürecinde süre giden evrimi hakkında daha genel bir kavrayışa ulaşmamıza katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.Diğer bir deyişle, bu çalışmanın kapsamlı amacı Avrupa bütünleşmesinin devlet-altı milliyetçilik üzerindeki etkisini anlamaktır. Farklı milliyetçilik formlarının birbirine meydan okuduğu ve destek verdiği bir alan olarak düşünülen Avrupa bütünleşme sürecinin devlet-altı milliyetçilik üzerinde kayda değer etkileri olduğu öne sürülmektedir. Bu etkilerin doğası ve kapsamını değerlendirmek amacıyla bu çalışma ilk olarak devlet-altı milliyetçiliğin ortaya çıkışını ve gelişimini ulusal bağlamda ele almaktadır. Milliyetçiliği incelemede benimsediğimiz siyasal yaklaşıma uygun olarak, devlet-altı milliyetçiliğin ortaya çıkışı ve gelişimi kimlik ve çıkarların çatışması temelinde açıklanmaktadır. Devlet-altı milliyetçiliğin ev sahibi devletle (host state) zorlu ilişkisinde sahip olduğu kaynaklara, önündeki engellere yoğunlaşmak için fırsat yapıları (opportunity structures) temelli analitik çerçeveden yararlanılmaktadır. Daha sonra, söz konusu fırsat yapısı yaklaşımı Avrupa bütünleşmesinin İskoç, Bask ve Kürt vakaları üzerindeki etkilerini incelemek için uygulanmaktadır. Her biri `anavatanlarında' milliyetçi `dava'larının başlıca siyasal temsilcileri olan İskoç Milli Partisi (SNP), Bask Milliyetçi Partisi (PNV) ve Demokratik Toplum Partisi (DTP) ortaya çıkışları, gelişimleri ve Avrupa bütünleşmesinin üzerlerinde yarattığı etkiler açılarından incelenmektedir.Ampirik bulgular söz konusu partilerin tamamının fırsat yapılarını kendi lehlerine genişlettiğini düşündükleri için Avrupa bütünleşmesini desteklediğini göstermektedir. Hem milli-devletin dönüşümü hem de devlet-altı güçlerce de yararlanılan aslen bölgeleri güçlendirici yeni kanalların ortaya çıkması devlet-altı milliyetçi partilere yeni fırsatlar sağlamaktadır. Çalışmamız göstermektedir ki kimlik inşası, ideolojiler, amaçlar ve stratejiler açısından incelendiğinde Avrupa bütünleşmesinin bu partiler üzerindeki etkileri bir dizi nedenle farklılık arz etmektedir. Temel olarak, SNP ve PNV ile karşılaştırıldığında, DTP üzerindeki Avrupa Birliği etkisi dolaylı ve sınırlıdır.Yine de bu vakalar hakkında birkaç genelleme yapmak mümkün görünmektedir. Her şeyden önce, bu partiler ev sahibi devletleriyle rekabetlerinde AB'yi öncelikle bir dışsal destek sistemi olarak görmektedirler. İkinci olarak, AB ile devlet-altı milliyetçileri doğal müttefikler olarak görmek için herhangi bir neden yoktur. AB devlet-altı milliyetçi etkinliği bilerek ve isteyerek desteklemezken, devlet-altı milliyetçiliğin Avrupa bütünleşmesine verdiği destek milliyetçi siyasetlerinin hesap edilmiş bir öğesidir. Üçüncü olarak, bütünleşmeye verdikleri destek devlet-altı milliyetçi partilerin nihai siyasal amaçlarının ille de bağımsız devletlikten vazgeçecek şekilde dönüştüğü anlamına gelmemektedir. Britanya ve İspanya örnekleri göstermektedir ki etno-politik taleplerin demokratik yollarla karşılanması sadece farklı etnik grupların kurumsallaşmasına yol açmamakta, aynı zamanda ikili kimliklerin gelişimini desteklemektedir. Ancak, yetki devrinin ve AB üyeliğinin devlet-altı milliyetçiliğin özlemlerine son vereceğini düşünmek gerçekçi olmayacaktır. Bir siyaset şekli olarak milliyetçilik AB bütünleme süreçleriyle geçerliliğini yitirmemiştir. Aksine, bu süreçler devlet-altı milliyetçi partiler ile ev sahibi devletler arasındaki etkileşimi yeni koşullar altında yeniden şekillendirmektedir.
Özet (Çeviri)
Scholarly works have paid little attention to the impact of European integration on Kurdish sub-state nationalism in Turkey, either as a case study or in comparison with sub-state nationalisms in other European countries. At the same time, many studies on sub-state nationalism have put too much emphasis on the `transformative? impact of integration processes on sub-state nationalisms, especially in the Western European context. This study seeks to overcome both shortcomings through a comparative analysis of the Kurdish, Scottish and Basque cases. It is intended not only to contribute to our understanding of each case within the broader dynamics of European integration but also to provide further empirical evidence for a more generalizable understanding of the ongoing evolution of sub-state nationalism within the European integration process.Thus, the broader goal of this dissertation is to understand the impact of the European integration process on sub-state nationalism. Conceived as an arena in which different forms of nationalism challenge and reinforce each other, the European integration process is claimed to have had a significant impact on the sub-state nationalism. In order to assess the nature and extent of these impacts, this study first focuses on the emergence and development of sub-state nationalism in the national context. Adopting the political approach to nationalism, the emergence and development of sub-state nationalism is explained on the basis of the conflict of identity and interests. An opportunity structure-based analytical framework is used to focus on the resources for, and constraints on sub-state nationalist activity in its uneasy relationship with its host-state. The opportunity structure approach is then operationalized in order to examine the impact of European integration on the Scottish, Basque and Kurdish cases. As major political representatives of the nationalist `cause? in their respective `homelands?, Scottish National Party (SNP), Partido Nacionalista Vasco (PNV) and Demokratik Toplum Partisi (DTP) are analyzed in terms of their emergence, development and how they have changed in response to European integration.The empirical findings show that all of these parties support European integration since they consider that the integration process broadens the opportunity structures available to themselves. Both the transformation of the nation-state and the emergence of new channels for regional influence that have also been utilized by sub-state nationalist forces provide these parties with new opportunities. This study shows that the impact of European integration on these parties in terms of their identity construction, ideologies, goals and strategies vary for a number of reasons. Essentially, compared with the SNP and the PNV, the EU?s impact on the DTP has been indirect and limited.It is possible to draw several general conclusions about these cases. First of all, these parties primarily see the EU as an external support system in their competition with their host states. Second, there is no reason to see the EU and sub-state nationalists as natural allies. While the EU does not intentionally encourage sub-state nationalist activism, sub-state nationalist support for European integration is a calculated element of nationalist politics. Third, support for the integration process does not necessarily mean that the ultimate political goals of sub-state nationalist parties have been transformed into aspiring to something less than independent statehood. The British and Spanish cases show that democratic accommodation of ethno-political demands not only leads to the institutionalization of various ethnic groups but also supports the development of dual identities. Nonetheless, it would be unrealistic to expect that devolutionary processes or EU membership will bring an end to sub-state nationalist aspirations. Nationalism, as a form of politics, is not made obsolete by EU integration processes. Rather, the latter reshape the interaction between sub-state nationalist political parties and their host states within new circumstances.