Democratic Party and democracy in Turkey: With special Reference to Celal Bayar and Adnan Menderes
Demokrat Parti ve Türkiye'de demokrasi: Celal Bayar ve Adnan Menderes odağında
  1. Tez No: 288388
  2. Yazar: GÜLİZ SÜTÇÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN HEPER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Türk demokrasisi, Hesap Verebilirlik, Siyasi Lider, Democratic Party, Turkish Democracy, Accountability, Political Leader
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu çalışma, Celal Bayar ve Adnan Menderes'in demokrasi kavramsallaştırmasını incelemektedir. Tez, siyasi aktörlerlerin bir ülkenin demokratikleşmesinde belirleyici rol oynadığı düşüncesini temel alarak Bayar ve Menderes'in demokrasi kavramsallaştırması ile ilgilenmektedir. Bayar ve Menderes, demokrasiye geçiş kararının verildiği 1945 yılından 1960 yılında gerçekleşen askeri darbe sonucu Demokrat Parti'nin iktidardan düşürülmesine kadar geçen süre içinde Türk siyasetinin temel aktörleri olarak siyaset arenasında görev aldıklarından bu iki siyasi liderin siyasi karar ve hareketlerini şekillendirici ve Türk demokrasisine etkilerini belirleyici temel faktör olan demokrasi algılarının incelenmesi önem arz etmektedir.Demokratikleşme teorilerinden `aktör yaklaşımını' teorik altyapısının temeli olarak kabul eden bu çalışma adı geçen bu iki liderin siyasi söylem ve pratiğini demokrasinin minimalist ve maksimalist kavramsallaştırmaları üzerinden incelemektedir. Minimalist kavramsallaştırma demokrasinin dikey hesap verebilirlik boyutunu vurgulayarak siyasi rejimlerde seçim pratiğinin bulunmasını bir rejimi demokratik olarak tanımlamak için yeterli bulurken, maksimalist kavramsallaştırma yatay hesap verebilirlik boyutunu da öne sürerek siyasi muhalefet olgusunu dikey boyutun bir devamı olarak görerek dikey ve yatay boyutların birbirinden bağımsız değerlendirilemeyeceğini öne sürmektedir.Çalışmadaki analiz Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Demokrat Parti Grup Toplantıları Zabıtları, dönemin gazete ve dergileri, Bayar ve Menderes'in konuşma ve makaleleri ve bu iki liderin arkadaşları, meslektaşları ve/veya dönemin gazetecileri tarafından yazılmış olan kaynaklar üzerinden yapılmaktadır. Bu yazılı kaynaklara ek olarak, çalışmaya konu olan döneme tanıklık etmiş kişilerle yapılan mülakatlarda elde edilen bilgilerden de analizde yararlanılmaktadır. Yazılı ve sözlü olarak elde edilmiş olan tüm veriler yukarda bahsi geçen demokrasinin iki ayrı kavramsallaştırması çerçevesinde sınıflandırılarak adı geçen liderlerin demokrasi algısında bu iki kavramsallaştırma tarafından vurgulanan olguların ne derece önem taşıdığı sorgulanmaktadır.Bayar ve Menderes'in siyasi söylem ve pratiklerinin bahsi geçen belge ve bilgiler üzerinden analizi sonucunda iki liderin de demokrasi algısının demokrasinin hem dikey hem de yatay hesap verebilirlik boyutunu içerdiği anlaşılmaktadır. Ancak, buna rağmen bu iki boyutu birbirinden bağımsız olarak değerlendirdikleri ve birbirleri arasındaki bağımlılığı öngörmedikleri anlaşılmaktadır. Buna ilişkin olarak, seçim olgusu üzerinde temellenen dikey boyuta siyasi muhalefet olgusunu içeren yatay boyuta göre daha çok önem verdikleri ve bu sebeple yatay boyutun ihmal edilmeye başlanması ile beraber demokrasinin tehdit altına girdiği ve nihayetinde kesintiye uğradığı sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the conceptualization of democracy by Celal Bayar and Adnan Menderes. Given the basic assumption of this dissertation, which is that `political agency? is the decisive factor for the democratization path of a country, it is particularly concerned with Bayar?s and Menderes? conceptualization of democracy. Since they were the main figures of Turkish politics between the year 1945, when the transition decision to democracy was made, and the year 1960, when the Democratic Party government was overthrown by the Turkish military, it is important to examine the understanding of democracy that shaped their political actions and decisions in order to understand the extent to which they contributed to Turkish democracy.Taking the agency approach as its theoretical background, this dissertation analyzes their political discourse and praxis based on the distinction between minimalist and maximalist democracy. While the minimalist dimension emphasizes the vertical accountability dimension of democracies and finds the presence of the electoral dimension of political regimes sufficient to define a regime as democratic, the maximalist dimension additionally considers the horizontal accountability dimension and takes the political opposition aspect as interdependent with vertical accountability, and thus as an indispensable aspect of democracies.This analysis is made using the minutes of the Turkish Grand National Assembly and group meetings of the Democratic Party, selected newspapers and periodicals of the period, speeches and articles of Bayar and Menderes, and the biographies written by their friends or journalists. In addition to the data gathered through these written sources, data collected through interviews with people that witnessed the period is also used. All data is categorized under these two main dimensions of democracy and analyzed according to the extent to which these two dimensions of democracy can be considered crucial for these two political leaders? understanding of democracy.The analysis of the political discourse and praxis of Bayar and Menderes indicates that Bayar and Menderes accepted both vertical and horizontal dimensions of democracy. However, they did not see them as interdependent and they attached priority to the vertical accountability dimension. Thus, as they disregarded the horizontal accountability dimension, it is found that democracy came under threat and finally collapsed.