Miyeloproliferatif hastalıklarda JAK2 geni ve tromboz ile ilişkisinin değerlendirilmesi
JAK2V617F mutatıon and thrombosıs ın the myeloprolıferatıve neoplasms
- Tez No: 288435
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH DEMİRKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: JAK2 mutant, thrombosis, myeloproliferative neoplasms
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: JAK2V617F mutasyonu ile tromboz gelişimi arasındaki ilişki değerlendirmeyi amaçladık.Gereç ve Yöntem: JAK2V617F mutasyonu ile tromboz ilişkisini değerlendirmek için kliniğimizde 1994-2011 yılları arasında tanı almış 106 Philadelphia negatif myeloproliferatif neoplazmı gözden geçirdik. Median yaş 63 (26-90), 59 (%55) erkek ve 47 (%44) kadın vardı. Myeloproliferatif hasta gruplarına göre hasta karateristikleri tablo 1'de gösterilmiştir. Derin Venöz Tromboz (DVT) 14, Pulmoner Emboli (PE) 1, DVT + PE 2, Portal Ven Trombozu 1, Portal + Splenik Ven Trombozu 2 hastada olmak üzere 20 (%18,9) hastada venöz tromboz olduğu görüldü. Myokard İnfraktüsü (MI) 4, Koroner Arter Hastalığı (KAH) 10, Serebrovasküler Olay (SVO) 5, Periferik Arter Oklüzyonu 1, SVO + MI 6, KAH + SVO 7, KAH + PAO + SVO 1 hastada olmak üzere 34 (%32,1) hastada arteryel tromboz olduğu görüldü. Polisitemia Vera'lı (PV) hastalardaki JAK durumuna göre tromboz dağılımı herhangi bir istatistiksel anlamlılık gösteremedi. 4 JAK2 (+) ve 2 JAK2 (-) hastada venöz tromboz, 6 JAK2 (+) ve 3 JAK2 (-) hastada arteriyel tromboz, 7 JAK2 (+) ve 4 JAK2 (-) hastada arteryel ve/veya venöz tromboz olduğu görüldü. (sırasıyla OR:1,44 p=0.694, OR:1,5 p=0,613, OR: 1,283 p=0,736). Esansiyel Tromboz'da ise hem venöz hem de arteriyel tromboz dağılımında istatistiksel anlamlılık gösterildi. 12 jak2(+) ve 1 jak2(-) hastada venöz tromboz, 18 jak2(+) ve 5 jak2(-) hastada arteriyel tromboz, 22 jak2(+) ve 5 jak2(-) hastada ise arteriyel ve/veya venöz tromboz olduğu görüldü (sırasıyla OR:12,46 p=0,005, OR:4,140 p=0,013, OR:6,325 p=0,001).Sonuç: JAK2V617F mutasyon durumu myeloproliferatif neoplazmlarda trombozu önceden belirlemede yararlı olabilir.Anahtar sözcükler : JAK2 mutasyonu, tromboz, myeloproliferatif neoplazm.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to evaluate the relationship between the development of thrombosis with JAK2V617F mutation.Patients and Methods: We reviewed 106 Philadelphia negative myeloproliferative neoplasms (MPN) diagnosed between 1994-2011 in our clinic to assess the risk of thrombosis associated with JAK2V617F mutation. Median age was 63 years (range 26-90) with 59 (55%) males and 47 (44%) females. Patient characteristics among myeloproliferative neoplasia groups are demonstrated in table 1. Venous thrombosis occurred in 20 patients (18.9 %): Deep Vein Trombosis (DVT) 14, Pulmonary Embolism (PE) 1, DVT+PE 2, Portal Vein Thrombosis 1, Portal+Splenic vein thrombosis 2. Arterial thrombosis occurred in 34 (32,1 %) patients: Myokardial Infarction (MI) 4, Coronary Arterial Disease (CAD) 10, Cerebrovascular Disease (CVD) 5, Peripheral Arterial Occlusion 1, CVD+MI 6, CAD+CVD 7, CAD+PAO+CVD 1. Thrombosis distribution according to jak status in polycythemia vera (PV) patients failed to demonstrate any statistical significance: venous thrombosis, in 4 jak2(+) and 2 jak2(-), arterial thrombosis in 6 jak2(+) and 3 jak2(-), arterial and/or venous thrombosis in 7 jak2(+) and 4 jak2(-) ( OR: 1.44 p=0.694, OR:1,5 p=0.613, OR: 1.283 p=0.736 consecutively). Thrombosis distribution in essential thrombocytosis showed a statistical significance in terms of both venous and arterial thrombosis: venous thrombosis in 12 jak2(+) and 1 jak2(-) , arterial thrombosis in 18 jak2(+) and 5 jak2(-), arterial and/or venous thrombosis in 22 jak2(+) and 5 jak2(-) (OR:12.46 p=0.005, OR:4.140 p=0.013, OR:6.325 p=0.001 consecutively).Results: JAK2V617F mutant status may be useful for predicting thrombosis in myeloproliferative neoplasms.