Myeloproliferatif hastalıklarda JAK2 gen polimorfizmlerinin sıklığı
Frequency of JAK2 gene polymorphisms in myeloproliferative diseases
  1. Tez No: 334043
  2. Yazar: ECE KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKAY BOZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: JAK2 exon 12, JAK2 exon 14, DNA sequence analysis, myeloproliferative diseases
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
MYELOPROLİFERATİF HASTALIKLARDA JAK2 GEN POLİMORFİZMLERİNİN SIKLIĞIMyeloproliferatif hastalıklar (MPH) başlığı altında toplanan polistemia vera (PV), esansiyel trombositemi (ET), primer miyelofibroz (PM) ve kronik miyeloid lösemi (KML) proliferasyonla giden hepatosplenomegali, çesitli oranlarda akut lösemiye dönüşüm ve kemik iliğinde fibrozis özelliklerini taşıyan bir grup miyeloid kök hücre hastalıklarıdır. JAK2 (Janus kinaz 2) ekson 14 mutasyonunun keşfi ile BCR/ABL negatif kronik MPH'larda patogenezle ilgili bilgiler artmış, tanı algoritmaları gelişmiş ve tedavi için yeni seçenekler ortaya çıkmaya başlamıştır.Çalışmamızda BCR/ABL negatif MPH'da ekson 12 ve ekson 14'deki JAK2 gen polimorfizmlerinin sıklığının araştırılması amaçlandı. ADÜ Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran myeloproliferatif hastalık tanılı olgular retrospektif olarak çalışmaya alındı ve değerlendirildi. Çalışmaya 18'i (%36) PV, 26'sı (%52) ET ve 6'sı (%12) PM hastası olmak üzere toplam 50 hasta dahil edildi. JAK2 geni ekson 12 ve 14'deki polimorfizmler; DNA dizileme (sekans) cihazında ekson 12 ve 14 bölgelerine spesifik primerler kullanılarak DNA dizi analizi (sekans) yöntemiyle tespit edildi.Çalışmamızda JAK2 geni ekson 12'de mutasyon saptanmadı, ekson 14'de V617F mutasyonu dışında farklı bir mutasyona rastlanmadı. Hastaların 28'inde (%56) herhangi bir mutasyon saptanmadı, 22'sinde (%44) JAK2 geni ekson 14'te V617F mutasyonu pozitif bulundu. JAK2 geni ekson 14 (V617F mutasyonu) mutasyon sıklığı PV'da %61,2, ET'de %38,5 ve PM'de %16,7 oranında saptandı.Daha uzun süreli ve daha çok hasta sayısı ile yapılacak çalışmalarla JAK2 gen polimorfizmlerinin varlığının ve sıklığının saptanması mümkün olacaktır. Tanı kriterlerine katkıda bulunacak olan yeni gen polimorfizmlerinin saptanması önem taşımaktadır.Anahtar Kelimeler JAK2 ekson 12, JAK2 ekson 14, DNA dizi analizi, Myeloproliferatif hastalıklar
Özet (Çeviri)
FREQUENCY OF JAK2 GENE POLYMORPHISMS IN MYELOPROLIFERATIVE DISEASESMyeloproliferative disorders (MPH) are a group of stem-cell diseases characterized by hepatosplenomegaly with proliferation, bone marrow fibrosis and transformation to acute leukemia in various proportions, such as, polycythemia vera (PV), essential thrombocythemia (ET), primary myelofibrosis (PM) and chronic myeloid leukemia (CML). The information about the pathogenesis, algorithms for diagnosis and new treatment options for BCR / ABL negative chronic MPH?s have been increased with the discovery of JAK2 (Janus kinase 2) exon 14 mutations.In our study, frequency of JAK2 exon 12 and exon 14 gene polymorphisms in patients with BCR / ABL negative MPH were evaluated. The patients admitted to Adnan Menderes University School of Medicine Teaching and Research Hospital and who diagnosed with myeloproliferative disease were recruited to the study, retrospectively. A total of 50 patients consisting of 18 (36%) patients with PV, 26 (52%) patients with ET and 6 (12%) patients with PM were included in the study. The polymorphisms of exon 12 and 14 of JAK2 gene were determined with DNA sequence analysis method using specific primers to exon 12 and 14 with the DNA sequencing device.In our results, there were not any mutations detected in exon 12 and exon 14 (except V617F mutation) in terms of JAK2 gene polymorphisms. There were no mutations in 28 patients (56%). In 22 patients (44%) V617F mutations in exon 14 of JAK2 gene were found positive. Mutation of exon 14 of JAK2 gene (V617F mutation) was found 61.2% in patients with PV, 38.5% in patients with ET and 16.7% in patients with PM.It would be possible to determine presence and incidence of JAK2 gene polymorphisms with longer term studies and larger patient groups. It is important to detect new gene polymorphisms which would contribute to diagnostic criteria.