Likofelonun glia hücreleri üzerindeki olası etkileri
Possible effects of licofelone on glia cells
  1. Tez No: 288509
  2. Yazar: GÖKHAN KUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA KABADERE, PROF. DR. RUHİ UYAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Anti-kanser, apoptotik, glioma, likofelon
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Merkezi sinir sistemi tümörleri içerisinde gliomalar en büyük grubu oluştururlar ve tüm tedavi seçeneklerine rağmen ölüm oranı çok yüksektir. Araşidonik asit metabolizmasında görev alan siklooksijenaz (COX) ve lipoksijenaz (LOX) yolaklarının her ikisinin birden baskılanması kanser gelişimini önlemekte ve kanserli hücrelerde apoptozu uyarmaktadır. Bu her iki yolağı birlikte baskılayan en önemli bileşiklerden birisi likofelondur. Çalışmamızda, likofelonun sıçan glioma hücre dizisi (C6) ve Ras geni uyarılmış fibroblast hücre (5RP7) dizilerinde hücre çoğalmasına ve apoptoza olası etkileri in vitro ortamda araştırıldı. Ayrıca kolçisin ve 5-florourasil, likofelonun etkilerini karşılaştırmak amacıyla pozitif kontrol olarak seçildi. Hücreler 24 ve 48 saat boyunca 10 ile 250 µM arasındaki ilaç dozları ile muamele edildi. C6 hücrelerinin yaşam oranları üzerine 10, 50 ve 100 µM dozlarındaki likofelonun herhangi bir etkisi saptanmadı, fakat 150, 200 ve 250 µM dozları C6 ve 5RP7 hücre yaşamını doza ve zamana bağlı olarak %90'ları aşan oranlarda azalttı. 5-FU ve kolçisinin bütün dozları sitotoksikti ve yaşayan hücre oranlarını en fazla %78 dolayında azaltabildi. Likofelonun 150, 200 ve 250 µM dozları C6 ve 5RP7 hücrelerinde apoptozu zaman ve doza bağlı olarak uyardığı bulundu. Likofelon diğer ilaçlarla karşılaştırıldığında C6 hücrelerinin apoptozunu uyarmada en etkili olduğu tespit edildi. 5RP7 hücrelerinin erken apoptozunu uyarmada ise kolçisin kadar olmasa da 5-FU kadar etkiliydi. Bu çalışma likofelonun zaman ve doz bağımlı olarak güçlü bir anti-kanser ve apoptotik etkileri olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Gliomas are the largest group of cenral nervous system tumours and despite of clinical treatments death rate is very high. Inhibition of both cyclooxygenase (COX) and lipoxygenase (LOX) pathways that takes role in arachidonic acid metabolism prevents cancer development and induces apoptosis. One of the most promising compounds that blocks both of these pathways is licofelone. We questioned whether licofelone affects the survival of C6 cells and Ras transformed cells (5RP7), and induces apoptosis of these cells in vitro. We also used colcihine and 5-fluorouracil as positive controls to compare the effects of licofelone. The cells were treated with 10 to 250 µM doses of these drugs for 24 or 48 hours. The treatment of both cell types with 10, 50 and 100 µM licofelone for 24 or 48 hr did not show any action on cell viability however, 150, 200 and 250 µM licofelone reduced the number of living cells more than 90 % as compared to the control. All doses of colcihine and 5-FU were cytotoxic and reduced the number of cells by 78 %. We found that 150, 200 and 250 µM licofelone induces of apoptosis of C6 and 5RP7 cells in a dose and time dependent manner. Compared with 5-FU and colcihine licofelone is the most effective apoptosis inducing drug in C6 cell. Licofelone is also as effective as 5-FU for inducing apoptosis of 5RP7 cells, but not as colcihine. The present study reveals the possibility that licofelone posseses a strong dose and time dependent anticancer and apoptotic properties..Key words : Anti-cancer, apoptotic, glioma, licofelone.