12 haftalık düzenli yüzme egzersizlerinin 11-12 yaş kız çocuklarında antropometrik, spirometrik ve kardiyovasküler uyum değerleri üzerine etkisi
The effects of the 12 weeks regular swimming exercises on anthropometric, spirometric and cardiovascular parameters for 11-12 years old girl
  1. Tez No: 288508
  2. Yazar: AYŞEGÜL MÜHÜRHANCI DAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUBİLAY UZUNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kız çocukları, yüzme, antropometri, spirometre, kardiyovasküler uyum, The girls, swimming, anthropometry, spirometry, cardiovascular adaptation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
12 haftalık düzenli yüzme egzersizlerinin 11-12 yaş kız çocuklarında antropometrik, spirometrik ve kardiyovasküler uyum değerleri üzerine etkisi.Araştırmada, düzenli olarak yüzme antrenmanı yapan 11-12 yaş grubundaki kız çocukları ile aynı yaş grubunda düzenli egzersiz yapmayan sedanter kız öğrencilerde antropometrik, spirometrik ve kardiyovasküler ölçüm değerleri arasındaki farklılıkları karşılaştırmak amaçlanmıştır.Çalışmada, 12 hafta süreyle haftada 4 gün yüzme antrenmanı yapan Anadolu Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübü'nden 11-12 yaşında 15 kız ile kontrol grubu olarak düzenli spor yapmayan 15 gönüllü kız üzerinde antropometrik ölçümler, akciğer hacim ve kapasiteleri için spirometrik ölçümler yapılmış ve kardiyovasküler uyum testi için `Schneider İndeks Test' uygulanmıştır.SPSS 15.0 paket programı ile yapılan istatistiksel değerlendirmelerde grup içi karşılaştırmalarda `Independent Sample T test' ve gruplar arası karşılaştırmalarda ise `Paired Sample T Test' kullanılmıştır. Sonuçlar antropometrik ortalama ± standart hata olarak verilmiştir. Anlamlılık düzeyi p< 0,05 alınmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, gruplar arası 12 hafta öncesi ve sonrası değerleri karşılaştırıldığında; yüzücülerin MVV ve ayaktayken nabız sayıları ileri derecede anlamlı (p0,05 düzeyinde anlamsız bulunmuştur.Sonuç olarak yaptığımız çalışmada, yapılan düzenli yüzme egzersizinin antropometrik açıdan çok fazla olumlu etkisinin olmadığı, spirometrik parametrelerden akciğer kapasitelerini ise olumlu yönde geliştirdiği, ayaktayken nabız sayısında azalma ve uyum testi toplam puanı artışı ile de kalp-dolaşım sistemi üzerine olumlu etkisinin olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The effects of the 12 weeks regular swimming exercises on anthropometric, spirometric and cardiovascular parameters for 11-12 years old girl.The purpose of this study was to compare differences of anthropometric, spirometric and cardiovascular parameters between the group of 11-12 years old girls who exercise swimming regularly and sedentary female students who do not exercise regularly.In the present study before and after exercise period 12 weeks, anthropometric measurements, spirometric measurements of lung volumes and capacities and ?Schneider Index Test? were measured for cardiovascular adaptation on the 11-12 years old 15 engaged swimming training who had training 4 days a week from Anatolia University Youth and Sports Club and 15 volunteer girls who do have sedantary life style not having training regulary as a control group.For statistical evaluations of intra-group comparisons, ?The Independent Sample T-test?, and comparisons among groups in the ?Paired Sample Test? was used SPSS 15.0 package program. Anthropometric average was given aritmetic mean ± standard error and p 0.05.In conclusion of our study, it was thought that, regular swimming exercises have not too much positive effect in terms of anthropometry but it develops the lung capacity in the positive way in terms of spirometric parameters, and have the positive effects withthe reduction of standing heart rate and with total score increase of compliance test on heart and circulatory system.