Yoğun bakım hastalarında magnezyum düzeyleri ve deliryum gelişmesi üzerine olan etkileri
Effect of magnesium level to the development of delirium in patients in intensive care unit
  1. Tez No: 288527
  2. Yazar: ZÜMRÜT ELA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN ESEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Deliryum, Magnezyum, delirium, magnesium sulphate
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Deliryum, kognitif fonksiyonlardaki bozukluklar ve dalgalanmalar ile seyreden, akut başlangıçlı (saatler ve günler içinde) geri dönüşümlü şuur bozukluğudur.1 Deliryumda, kişinin kognitif fonksiyolarını, kişiliğini ve ruh halini kontrol eden nörotransmitterlerin inaktive olduğu, sentezlerinde ve salınımlarındaki dengenin ortadan kalktığı gösterilmiştir. Genel olarak deliryuma dopamin nörotrasmitterlerindeki artış ve asetilkolin nörotransmitterlerindeki yetersizlik neden olmaktadır.Yoğun bakımda kritik hastalıklarla ilişkili olan deliryum akut beyin disfonksiyonuna yol açan, ciddi sonuçlara neden olabilecek ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Klinik olarak algılama, düşünce bozukluğu, dikkatsizlik, hafıza bozukluğu ve uyku bozukluğu görülür.1,2Tedavideki farmakolojik yaklaşım, kullanılan güncel ilaçlardaki bazı yan etkiler, deliryum tedavisinde alternatif tedavi arayışlarını beraberinde getirmektedir. Deliryum gelişmesini önlemek ve risk faktörlerini elimine etmek tedaviden daha önemlidir. Deliryumun hipoaktif, hiperaktif ve mikst tipleri bulunmaktadır. Günümüzde yaygın olarak Confusion Assesment Method for ICU (CAM-ICU) kullanılmaktadır. Deliryum tedavisinde bazal ganglionlarda ve beyindeki sinapslarda dopamin nörotransmisyonunu antagonize eden ilaçların yanısıra beyin fonksiyonlarını stabilize eden ajanlar da kullanılmaktadır.4Magnezyum beyni etkileyen bir çok fizyolojik olayda önemli rol oynamaktadır. İntravenöz uygulamalarında serum seviyeleri öngörülebilir ve yüksek seviyeleri iyi tolere edilebilmektedir. Mg nöroprotektif bir ajan olması sebebiyle, sempatik ve parasempatik sinir sürecinde majör nörotransmitter karmaşasının düzenlenmesinde etkili olmaktadır.Çalışmamızda yoğun bakım tedavileri sırasında sedasyon alan ve deliryum tablosu gelişmiş olan hasta gruplarındaki Mg düzeylerini araştırdık. Deliryum olan ve olmayan günleri CAM-ICU ve RASS skorları ile kaydederek Mg düzeyleri ve deliryum gelişme durumu arasındaki değerlendirmeleri kaydettik.Çalışmamızda hastaların günlük vazopressör, insülin ve mekanik ventilasyon desteği alıp almadığı değerlendik. Hastalarla ilgili skorlama ve değerlendirmeler hergün görsel değerlendirme kartları ve soru cevap yöntemi ile yapıldı.Giriş Mg düzeyi ve ortalama Mg düzeyi ölçülen hastaların yoğun bakımda kalış süreleri, mekanik ventilasyon süreleri, sedasyon kullanımı, vazopressör ihtiyaçları, sepsis gelişimi hemofiltrasyon uygulanması ile ilgili durumları ve deliryum gelişen günlerle olan ilişkileri değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Delirium is a reversible disorder of consciousness with an acute onset ranging from hours to days and a course with disruptions and fluctuations of cognitive functions. The neurotransmitters that control the cognitive functions, personality and affect of an individual have been shown to be inactivated in delirium, and the balance in their synthesis and release is abolished. In general, delirium is caused by changes in neurotransmitter levels, with an increase in dopamin, and decrease in asetylcholine.Delirium is a a state not to be neglected which can cause severe consequences that is related to criticall illness in intensive care unit with acute cerebral dysfunction.Pharmacological approaches in treatment, certain side-effects of current drugs bring along alternative theraphy researches. Delirium is divided into motoric subtypes, namely the hypoactive, hyperactive and mixed typed. The mixed type is characterized by hypoactive and hyperactive periods.The first scale developed for intubated patients in intensive care units, namely the Intensive Care Delirium Screening Checklist has a sensitivity of %99, and a moderate specificity of %64. Currently Confusion Assessment Method for İntensive Care Units (CAM-ICU) is more commonly employed. In treatment of delirium, drugs stabilizing the brain functions via antagonizing dopamine neurotransmissions in bazal ganglia and synapses elsewhere in the brain are recommended.Magnesium sulphate plays an important role in a lot of physical phenomen on affecting brain. The serum levels at intravenouse administration is predictable and high levels are well-tolerated. Becoming a neuroprotective agent, magnesium sulphate is effective on regulating the major neurotransmitter functioning in sympathetic and parasympathetic nervous system.In our study we investigated the concentration of magnesium of patient in ICU with delirium and under sedation. RASS and CAM-ICU is assessed and surveyed for the incidence of delirium development with the administration of magnesium sulphate.And also we assessed daily administration of vasopressors,insulin and mechanical ventilatinical support is taken or not.Scoring and assessments were done using visual cards and question-answer method, each day. We also assessed the duration of treatment in ICU, mechanical ventilation support is taken or not, administration of vasopressors, state of development of sepsis and delirium, of the patients we measured the magnesium concentration in admission to ICU.