Diyastolik disfonksiyon tiplerini ayırmada iki boyutlu ekokardiyografinin yeri.
Using two-dimensional echocardiography in differentiating the types of diastolic dysfunction.
- Tez No: 288542
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN OFLAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Diyastolik fonksiyon, atriyal fonksiyon, iki boyutlu ekokardiyografi, sol ventrikül volümü, Diastolic function, atrial function, two-dimensional echocardiography, left ventricular volume
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: İki boyutlu ekokardiyografi ile diyastolün farklı evrelerinde ventrikül hacimlerinin ölçülmesinin diyastolik disfonksiyon tiplerinin ayırımında kullanılabileceğini göstermek.Metod: Çalışma ekokardiyografi laboratuarında toplam 100 olgunun kayıtlı görüntülerinin retrospektif incelenmesi ile yapılmıştır. Olguların ortalama yaşları 52,40±15,31 olarak saptanmıştır. Cinsiyetlere bakıldığında; %55,6 (n=55) erkek; %44,4 (n=44) kadın olduğu görülmüştür. Olguların %33'ünde (n=33) hastalık görülmezken; geri kalan %67 (n=67) olguda DM, HT ve KAH hastalıkları görülmüştür.Apikal dört boşluk hareketli görüntülerinden yola çıkarak diyastolik doluş, kateter ile tanımlanmış diyastolik doluş fazlarından farklı olarak, mitral kapak hareketlerine göre üç faza ayrıldı: 1. basamak doluş fazı, 2. basamak doluş fazı, 3. basamak doluş fazı. Sol ventrikül hacimleri modifiye Simpson metodu ile hesaplandı. Tüm fazlarda sol ventrikül hacimleri, her fazdaki sol ventrikül hacimleri arasındaki yüzdelik değişim oranları hesaplandı.Bulgular: 1. basamak doluş yüzdeleri: Normal grup ile psödonarmal grup arasında istatistiksel anlamlılık yoktu, ancak relaksasyon grubunda anlamlı düzeyde düşük bulundu (N:%45.6, Rlk:%31.5, Pn:%47.0, p:0.001). 2. basamak doluş yüzdeleri her üç grup için istatistiksel olarak anlamlı bulundu (N:%29.6, Rlk:%23.6, Pn:%16.1, p:0.001). 3. basamak doluş yüzdeleri her üç grup için istatistiksel olarak anlamlı bulundu (N:%22.6, Rlk:%43.8, Pn:%34.2, p:0.001).Sonuç: Çalışmamızda diyastolik doluş fazlarını ekokardiyografi ile mitral kapak hareketlerine göre yeniden tanımladık. Her bir çeşit diyastolik fonksiyon bozukluğu için sol ventrikülün, farklı diyastolik doluş fazlarında farklı oranlarda kan volümü aldığını tespit ettik. Elde edilen bu verilerden yararlanarak normal, relaksayon bozukluğu ve psödonormal doluş patternlerinin birbirlerinden ayırt edilebileciğini gösterdik. Böylece diyastolik disfonksiyon tiplerini ayırmada, Doppler ekokardiyografi ve doku Doppler kullanımına ek olarak tek başına iki boyutlu ekokardiyografinin bu ayırımda kullanılabileceğini göstermiş olduk.
Özet (Çeviri)
Aims: The purpose of this study is to show two-dimensional echocardiography could distinguish between the types of diastolic dysfunctionMethods: Hundred patients were enrolled in this study. Images of the patients were reviewed retrospectively. The mean age of patients was 52 years. 55% of study patients were male and 44% were female. Thirty-four people were normal, while the remaining sixty-six subjects had at least one disease (hypertension, diabetes or coronary artery disease).Based on images of apical four chamber according to the movement of mitral valve diastolic filling phase were divided into three: I. filling phase, II. filling phase, and III. filling phase. Left ventricular volumes were calculated by modified Simpson?s rule. Left ventricular volumes were measured in each phase, also calculated the rate of change between each phase of left ventricular volumes.Results: I. filling percentage: There was no significant difference between normal and pseudonormal groups, but the relaxation group were significantly lower (N:%45.6, Rlk:%31.5, Pn:%47.0, p:0.001). II. filling percentages in all three groups were significantly different (N:%29.6, Rlk:%23.6, Pn:%16.1, p:0.001). III. filling percentages in all three groups were significantly different (N:%22.6, Rlk:%43.8, Pn:%34.2, p:0.001).Conclusion: According to the movement of mitral valve re-defined phases of diastolic filling. With this new classification we obtained the following result: Left ventricular diastolic filling rates for each type were different in each phase. According to the blood volume of each phase, the left ventricle diastolic dysfunction could be distinguished from each other. These results suggest that the normal, relaxation and pseudonormal groups can be distinguished from each other. In this study we have shown that the two-dimensional echocardiography can be used to distinguish types of diastolic dysfunction.