Osteoporoz hastalarında stronsiyum ranelat tedavisinin serum ve sinovyal sıvıda kemik yapım ve yıkım belirteçleri üzerine etkisi
Effects of strontium ranelate treatment on serum and synovial fluid bone formation and resorption markers
- Tez No: 288601
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN SİPAHİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Stronsiyum Ranelat, sinovyal sıvı, kalsitonin, CTx, NTx, dansitometre, Osteoporosis, Strontium Ranelate, synovial fluid, CTx, NTx, densitometry
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: : Stronsiyum Ranelat, kalsiyum ve D vitamin tedavisinin osteoporoz hastalarında kemik mineral yoğunluğu, sinovyal sıvı ve serumda kemik yapım ve yıkım belirteçleri üzerine etkisini değerlendirmek amaçlandı.Hastalar ve Yöntem: Kemik mineral yoğunluğu ölçümü T skoru -2,5 altında 50-85 yaş arası daha önceden osteoporoz tedavisi almamış 31 hasta çalışmaya dâhil edildi. Hastalar iki gruba ayrıldı. Stronsiyum Ranelat almayan Grup1'de 15 (E/K = 3 /12, ortalama yaş 67) ve Stronsiyum Ranelat alan Grup 2'de 16 (E/K=2/14, ortalama yaş 72) hasta değerlendirildi. Çalşma başlangıcında ve 1 yıl tedavi sonrasında kan ve sinovyal sıvıdaki fosfor, alkelen fosfataz, kalsiyum, kalsitonin, CTx, NTx, siyaloprotein ile birlikte kemik densitometre değerlerine bakıldı.Bulgular: Stronsiyum Ranelat alan grupta tedavi sonrasında femur boyun ve vertebra kemik dansinometre değerlerinde artma olduğu görüldü. Stronsiyum Ranelat almayan grupta da femur boyun ve vertebra kemik dansinometre değerlerinde artma olduğu görüldü. Bu artışlardan yalnızca vertebra kemik densitometredeki artış istatistiksel olarak anlamlıydı. Tedavi sonrası Stronsiyum Ranelat alan hastaların sinovyal sıvısında kalsitonin değerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma tesbit edilirken siyaloprotein, NTx, CTx değerlerinde değişim saptanmadı. Grup 1 hasta serumunda tedavi sonrası, kalsitonin, NTx CTx, Siyaloprotein değerlerinde değişim saptanmadı. Stronsiyum alan Grup 2 hastalarında tedavi sonrası sinovyal sıvısında, kalsitonin değerinde azalma, CTx, NTx, Siyaloprotein değerlerinde değişim saptanmadı. Grup 2 hasta serumunda 1 yıllık tedavi sonrası, kalsitonin, CTx, NTx ,Siyaloprotein değerlerinde değişim saptanmadı.Sonuç: Stronsiyum Ranelat tedavisi ile osteoporoz hastalarında sinovial sıvı kemik yapım ve yıkım belirteç düzey değişimleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Bu etkinin hangi mekanizmalarla gerçekleştiğini ve osteoporoz eklem kıkırdağı metabolizması arasındaki ilişkiyi açıklayacak daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Evaluation of the effects of Strontium Ranelate, calcium and vitamin D treatment in osteoporosis patients on bone mineral density, serum and synovial fluid bone formation and resorption markers was aimed.Patients and Method: Thirty-one patients whose ages were ranging from 50 to 85, bone mineral density T scores were below 2.5, and who had never been taken any treatment were accepted to study. Patients were divided into two groups: Fifteen patients were included in Group 1(M/F = 3 /12, average age 67) whom calcitonin treatment was given. Sixteen patients were included in Group 2 (M/F = 2/ 14, average age 72) whom only calcium and vitamin D treatment were given. Serum and synovial fluid calcium phosphorous, alkaline phosphatase, calcitonin, CTx, NTx and sialoprotein levels were determined at the beginning and at the end of one-year treatment. In addition, femoral neck and lomber vertebra densitometries were detected at the end of one-year treatment.Results: In strontium group, we saw an increase in femoral neck and vertebrae density after one-year treatment. Both of the score were also increased in non- strontium group. Only the increase in non strontium vertebrae density was significant statistically. After treatment, in Stronsium group a statistically significant decrease in the level of synovial calcitonin was detected. The levels of sialoprotein, NTx and CTx were not changed significantly. In non-strontium group (group 1), we detected no significant change in the levels of calcitonin, NTx, CTx, and sialoprotein after treatment. In strontium group (Group 2), there was a decrease in synovial calcitonin level and no change in synovial CTx, NTx, and sialoprotein levels . In Strontium group, serum calcitonin, CTx, NTx and sialoprotein levels were not change significantly after 1 year treatment.Conclusion: We did not find statistically significant correlation between synovial fluid bone formation and resorbtion parameters and strontium ranelate in osteoporosis patients. Advanced studies are needed to evaluate by which mechanisms it takes place and to explain the relationship between osteoporosis and articular cartilage metabolism