Uyku apne sendromu ile anksiyete ve depresyon birlikteliğinin değerlendirilmesi
Comorbidity evaluation of anxiety and depression with sleep apnea syndrome
  1. Tez No: 288602
  2. Yazar: YUSUF EHİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAŞAR ÖZKUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Uyku Apne Sendromu, Anksiyete, Depresyon, Uyku, Polisomnografi, Sleep apnea syndrome, anxiety, depression, sleep, Polysomnography
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Uyku apne sendromu ile anksiyete ve depresyon birlikteliğini incelemek, ayrıca uyku apne sendromunun şiddeti ile bu birlikteliğin değişimini belirlemek.Yöntem: Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Uyku Laboratuvarına hastanemizin ve çevre hastanelerin farklı kliniklerinden polisomnografik inceleme için gönderilen 134 olgu çalışmaya alındı. AHI0.05).Sonuç: Bulgular, uyku apne sendromu ile anksiyete ve depresyon arasında önemli bir ilişki olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate to association of anxiety and depression with sleep apnea syndrome, also to determine the effect of severity of sleep apnea syndrome to anxiety and depression.Methods: One hundred thirty four persons were included to investigation, they were sending to polysomnography analyses to Sleep Department of Medicine Faculty of Harran University from different clinics of our hospital and environment hospitals. Fifty one patients with apnea hypopnea index were (AHİ) 0,05).Conclusion: Our findings suggested that was not association between sleep apnea syndrome and anxiety or depression scores.