Distal radius kırıklarının cerrahi ve konservatif tedavisinin muhtelif sonuçlar üzerine etkisi
The effect of conservative and surgical treatment of the distal radial fractures on the various results
  1. Tez No: 288610
  2. Yazar: HÜSEYİN AŞKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ERDEM IŞIKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Radius, konservatif tedavi, fonksiyonel sonuç, maliye
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
AmaçÇalışmamızda amaç; radius distal uç kırığı nedeniyle servisimize başvuran hastalara uygulanan tedavi yöntemlerinin fonksiyonel ve radyolojik sonuçlarını tedavi maliyeti de dikkate alınarak değerlendirmektir.Hastalar Ve Yöntem2004- 2009 tarihleri arasında kapalı redüksiyon- uzun kol sirküler alçı tedavisi uygulanan 54 olgu, perkutan pinleme uygulanan 27 olgu ve volar plak uygulanan 27 olgu retrospektif olarak değerlendirildi. Yaş ortalaması 46.3 idi. olgularımızın % 43.5 `i kadın idi. Perkutan pinleme uygulanan grupta hastaneye yatış süresi 1 gün iken, volar plak uygulanan grupta 4 gün idi. Tüm hastalara tedavi sonrası el bileği egzersizleri önerildi ve hepsi üçer ay aralıklarla kontrole çağrıldı.BulgularFonksiyonel ve radyolojik sonuçlar Sarmientonun kriterlerlerine göre değerlendirildi. Radyolojik olarak yapılan değerlendirmede plak vida uygulanan grubun daha iyi sonuç verdiği (mükemmel ve iyi sonuçlar % 100) gözlenirken, fonksiyonel kriterlere göre yapılan değerlendirmede her üç tedavi grubu arasında fark gözlemlenmedi.SonuçRadius distal uç kırıklarının tedavisinde uygulanan tedavi yöntemleri analiz edildiğinde maliyet olarak aralarında ciddi farklar olmasına rağmen fonksiyonel olarak fark gözlenmemiştir. Bu nedenle cerrahi risklerin en aza indirilmesi açısından radius distal uç kırıklı bütün hastalara öncelikli olarak kapalı redüksiyon alçı tedavi denenmesi gerektiği kanısındayız. Kapalı redüksiyon tedavisinde başarılı olunamadığı durumlarda uygulanacak perkutan pinleme ile fonksiyonel olarak başarılı sonuçlar elde edilir.
Özet (Çeviri)
ObjectivesOur objective is to evaluate radiological and functional results of methods which we applied to patients who have distal radius fractures in our clinic and also take into consideration the cost of treatment methods.Material and MethodThis study is based on a retrospective analysis of 54 cases with long arm cast application, 27 cases with percutaneous pining and 27 cases with plate and screw treatment. The average age of the patients was 46.3. 43.5 % of cases were female. Duration of hospital stay for the patients treated by the volar plate and screws were 4 days while this time was 1 day for the patients treated by the percutaneous pinning. Wrist exercises were offered to all patients. All patients were evaluated for three month intervalsResultsRadiological and functional results were evaluated according to criteria of Sarmiento. According to radiological results group which underwent volar plate and screw treatment has better results (excellent and good results were % 100) but according to the functional results there was no different between three groups.ConclusionWhen we analyze the treatment methods used in the treatment of distal radius fractures we observe that there is no far different between functional results however there are big differences at the point of cost. Therefore we are satisfied that it is better primarily try to closed reduction and cast treatment to avoid the risks of the surgical treatment. When trial of closed reduction and cast treatment is ineffective then closed percutaneous pinning may results in successful outcomes.Key words : Radius, conservative treatment , functional results, cost.