Bipolar bozuklukta oksidatif durumun değerlendirilmesi
The assesment of oxidative stress in bipolar affective disorder
  1. Tez No: 288609
  2. Yazar: GÜLBEN SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT KATI, DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ALTINDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, Oksidatif stres, Total antioksidan seviye, Total oksidan seviye, Bipolar disorder, Oxidative stres, Total antioxidant status, Total Oxidant status
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Biz bu çalışmada bipolar bozukluKTa oksidatif stresin durumunu incelemeyi amaçladık.Yöntem: Çalışmaya dahil edilen olgulardan ve sağlıklı kontrollerden usulüne uygun olarak alınan serum örneklerinde total antioksidan kapasite (TAK), total oksidan seviye (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ), Harran Üniversitesi Biyokimya Labarotuvarı'nda çalışıldı.Sonuçlar: Hastaların TOS ve OSİ seviyeleri kontrollerden anlamlı olarak yüksekti. Hastaların TAK seviyeleri ise anlamlı oranda düşük bulunmuştur. Manik grupta YMDS skoru arttıkça total oksidan seviye artmıştır. Depresif grupta HDDÖ skoru arttıkça total oksidan seviye artmıştır. Manik grupta depresif ve ötimik gruba göre, depresif grupta da ötimik gruba göre total oksidan seviye yüksek bulunmuştur.Tartışma: Bipolar bozuklukta oksidatif denge bozulmuştur. Antioksidandüzeyi azalırken oksidan seviyeleri artmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study we aimed to evaluate the oxidative stress status in bipolar affective disorder.Method: Blood samples were taken from enrolled subjects in appropriate way and Total Antioxidant Capacity (TAC), Total Oxidant Status (TOS) and Oxidative Stres Index (OSI) were studied in Harran University Biochemistry Laboratory.Results: The patient?s TAC and OSI levels were significantly higher than controls. The patient?s TAC levels were lower than controls. In manic group, TOS levels were positive correlated with YMDS scores. In depressive group, TOS levels were positive correlated with HDDO scores. TOS levels were higher in manic group than depressive and eutimic groups. TOS levels were higher in depressive group than eutimic group.Discussion: In bipolar disorder, oxidative balance is impared. Antioxidant level were reduced while oxidative stress were increasing.