İnternet bağımlısı olan ve olmayan ergenlerde mizaç özellikleri ve psikiyatrik semptomların karşılaştırılması
Comparison of Temperament Features and Psychiatric Symptoms Among Internet Addicted and Non-Addicted Adolescents
  1. Tez No: 288634
  2. Yazar: FATMA ÖZGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİNE EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Mizaç Özellikleri, Güçler, Güçlükler, Ergenler, Internet addiction, Temperament features, Difficulties, Adolescents
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Araştırma internet bağımlısı olan ve olmayan ergenlerde mizaç özellikleri ve psikiyatrik semptomların karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır.Araştırma Ekim 2010 tarihinde yapılmıştır. Araştırmanın yapıldığı tarihler arasında Erzurum il merkezinde bulunan lise 1.2.3. sınıflarda öğrenimine devam eden öğrenciler araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini basit rastgele örneklem yöntemi ile seçilen Erzurum Atatürk Lisesi 1.2.3. sınıflarda öğrenim gören ve araştırmaya katılmayı kabul eden 303 öğrenci oluşturmuştur.Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, İnternet Bağımlılığı Ölçeği, Güçler ve Güçlükler Anketi, Memphis, Pisa, Paris ve San Diego Mizaç Değerlendirme Anketi'nin Türkçe formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde shapiro-wilk testi, Mann Whitney U Testi, Kruskal- Wallis Testi, Spearman Korelasyon ve pearson chi-kare analizi kullanılmıştır.Çalışma sonunda ergenler arasında internet bağımlılığının yaygınlığı %6,6 bulunmuştur. İnternet bağımlısı öğrencilerde anksiyöz mizaç sıklığı istatistiksel olarak daha yüksek bulunmuştur. İnternet bağımlısı olanlar ile olmayanlar arasında güçler ve güçlükler anket puanları karşılaştırılmış ve toplam güçlük puanı ve davranış sorunları puanı internet bağımlısı ergenlerde anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Buna karşılık duygusal sorunlar, akran sorunları, sosyal davranış puanları ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite puanları açısından internet bağımlısı olanlarla bağımlı olmayanlar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Mizaç alt tiplerine göre internet bağımlılığı ölçek puanları karşılaştırıldığında anksiyöz mizaca sahip olanlarda bağımlılık puanları anlamlı olarak yüksek bulunmuştur.çalışma bulguları sonucunda internet bağımlılığı ölçek puanı ile depresif, siklotimik, hipertimik, irritabıl ve anksiyöz mizaç puanları arasında pozitif yönde ve yüksek düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca internet bağımlılığı ölçek puanları ile toplam güçlük puanı ve zorlukların yaşama etki puanı arasında pozitif yönde ve yüksek düzeyde anlamlı, duygusal sorunlar, davranış sorunları ve dikkat eksikliği hiperaktivite puanları arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur.Bu araştırmanın sonucunda internet bağımlılığının ergenlerin mizaç özellikleri ve sosyal hayatlarında yaşadıkları bazı zorluklarla ilişkisinin olduğu belirlenmiştir.Bu sonuçlar doğrultusunda internet bağımlılığının oluşturduğu sonuçların giderilmesi için girişimlerde bulunması önemlidir.
Özet (Çeviri)
The research has been carried out to compare temperament features and psychiatric symptoms of internet addicted and non-addicted adolescents .The research was done in October, 2010. in these dates first, second and third year high school in Erzurum city center students have been composed the universe of the research. By means of simple random paradigm the paradigm of the research has been first, second and third year students of Erzurum Atatürk high school and ones who accepted to join the research.In collection of the data Individual Information Form, Internet Addiction Scale (IAS), Strength and Difficulties Questionniare (SDQ) and Turkish form of Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris and San Diego Autoquestionnaire/ TEMPS-A were used.In assessment of the data shapiro ?wilk test, Mann Whitney U test, Kruskal- Wallis Test, Spearman Correlation and Pearson chi-kare analysis were used.At the end of the research the extensiveness of internet addiction among the adults was determined as 6.6%. It was seen that anxious temperament rate in internet addicted students were higher statistically. The problems and difficulties of questionnaire results between the internet addicteds and non-addicteds were compared and it was seen that total difficulty result and behaviour disorder results were pointedly found higher in internet addicted adolescents. Though, in terms of emotional problems, peer problems, social behaviour problems and attention deficit and hyperactivity results meaningful differences were observed between the addicted and non-addicteds. When internet addiction scale points were compared according to temperament sub-types addiction results in those who have anxious temperament were pointedly found high. In consequence of research findings a positive and high level of meaningful relation between internet addiction result and depressive and cyclothymıc, hyperthymic, irritable and anxious temperament results. Further, a meaningful relation between internet addiction scale results and total difficulty result and the impact of difficulties on life were found in a positive way and higher rank, and among emotional problems, behaviour problems and attention deficit hyperactivity results a positive, lower rank meaningful relation was found.At the end of these research it was determined that internet addiction had relations with the temperament features of adolescents and with some difficulties in their social lives.In the direction of these results it is important to make an attempt on repairing the problems that internet addiction form.