Spor kulüp yöneticilerinin çatışmayı yönetme stratejilerinin mükemmeliyetçilik özellikleri ve motivasyon düzeyleriyle ilişkisi
The relations between the conflict management strategies employed by the spots club managers and their perfectionist characters and their level of motivation
- Tez No: 288711
- Danışmanlar: PROF. DR. A. FAİK İMAMOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Çatışma Yönetimi, Spor Yöneticisi, Motivasyon
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırmanın amacı, spor kulüp yöneticilerinin çatışmayı yönetme stratejilerinin mükemmeliyetçilik özellikleri ve motivasyon düzeyleriyle ilişkisini belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubu Türkiye Futbol Federasyonu Spor Toto Süper Lig, Bank Asya Birinci Lig ve İkinci Lig futbol takımlarından seçkisiz yolla seçilen 207 yönetici oluşturmaktadır. Örneklemi oluşturan yöneticiler; Spor Toto Süper Lig takımlarından Trabzonspor, Kayseri, Bursa, Gaziantep, Kardemir Karabük ve Sivas spor; Bank Asya Birinci Lig takımlarından Çaykur Rizespor, Orduspor, Samsunspor, TKİ Tavşanlı Linyitspor, Gaziantep Belediyespor, Mersin İdmanyurdu Spor ve İkinci Lig futbol takımlarından Sariyer Spor, Akçaabat Sebat Spor, Arsinspor, Araklıspor, Çankırıspor futbol takımlarında görev yapmaktadırlar. Bu grubun cinsiyete göre dağılımı 6 bayan (2.9) ve 201 erkek (97.1) olarak belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Kişisel bilgi formu?, ?motivasyon kaynakları ölçeği?, ?mükemmeliyetçilik ölçeği? ve ?çatışma yönetimi stratejileri ölçeği? kullanılmıştır. Araştırmada ulaşılan bulgulara göre; yapılan hiyerarşik regresyon analizi sonucunda motivasyon ve mükemmeliyetçi kişilik özelliklerinin yöneticilerin çatışma yönetim stratejilerini anlamlı olarak yordadığı belirlenmiştir. Bunun yanında yöneticilerin yaşları ile çatışma yönetim stratejileri arasında anlamlı farkın olmadığı; yöneticilerin mesleki statüleri ile çatışma yönetim stratejileri arasında anlamlı bir farkın ?uyma? alt boyutunda olduğu; kulüp yöneticilerinin eğitim seviyeleri ile çatışma yönetimi stratejileri arasında anlamlı ilişki olduğu; yöneticilik yılıyla çatışma yönetimi stratejileri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamasına rağmen ?bütünleştirme? alt boyutunda anlamlı bir farklılığın olduğu ve süper ligde çalışan yöneticilerin çatışma yönetimi stratejileri ölçeğininin alt boyutlarından aldıkları puanların 1. ve 2. lig'de görev yapan yöneticilerin puanlarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Son olarak kulüp yöneticilerinin motivasyon düzeyleri ile yöneticilik yılı ve lig türü değişkenleri arasında anlamlı farklılığın olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında gelecekte yapılacak çalışmalar için bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study focused on the relations between the conflict management ctrategies employed by the Football Club Managers and their perfectionist characters and their level of motivation. The participant group consisted of randomly- selected 207 football club managers (6 women; %2.9 and 201 men; %97.1) of various clubs from Spor Toto Super League, Bank Asya Premier and Second Leagues. The study used as the data gathering tool the information form designed by the researcher, Motivation Sources Scale, Perfectionism Scale and Conflict Management Strategies Scale. In data analysis,hierarchical regression analysis, independent samples t-test, one way analysis of variance test (ANOVA) and Pearson Correlation Coefficient were used. To determine the source of the significant differences found in ANOVA, Tukey's HSD (Honestly Significant Difference) was used. The study found that motivation and perfectionist characteristics of the managers were closely and significantly related to the strategies they used in conflict management.. The study also found that the relationship between the managers professional status and their conflict management strategies was limited to the level of adjustment and that there was a significant relation between the managers educational status and their conflict management styles. Although there was no significant difference in terms of their professional experience, the study found a significant relation in the ?integration? subdimension. There was a significant relation between the managers? level of motivation and their work experience and the types of the leagues. Another finding was that the points the managers from the Super League took in the conflict management strategies scale were significantly higher than those taken by the managers from the premier and second leagues. No significant relationship was found between the ages of the managers and their conflict management strategies.Key Words; Conflict Management, Sport Managers, Motivation