Kayak alanlarının yönetimi ve güvenliği: Palandöken kayak merkezi uygulaması
Ski areas management and safety: Palandoken ski center practice
  1. Tez No: 288710
  2. Yazar: ORCAN MIZRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNER EKENCİ, YRD. DOÇ. DR. FATİH YENEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kayak Alanları, Kayak Merkezi, Güvenlik ve Yönetim, Palandöken Kayak Merkezi, Ski Areas, Ski Centers, Security and Management, Palandöken Ski Center
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türkiye'de Kayak alanları kullanıcılarının palandöken kayak merkezindeki yönetimi ve güvenliğinin değerlendirmesidir.Çalışmanın örneklem grubunda Palandöken Kayak Merkezine kayak yapmak amacı ile farklı ülkelerden (Türkiye, Rusya, Hollanda ve diğer) gelen 360 erkek (%57,7) ve 264 kadın (%42,3) olmak üzere toplam 624 kişi yer almıştır.Araştırmada kullanılan veri toplama aracı araştırmacı tarafından geliştirilen ?Kayak Alanları Güvenliği Ölçeği? (KAGÖ) kullanılmıştır. KAGÖ ölçeği (1) kayak merkezi, (2) pistler, (3) personel ve (4) mekanik tesisler gibi 4 alt boyuttan ve 23 maddeden oluşmaktadır. Katılımcılar ölçekte yer alan maddeleri (1), Katılmıyorum ve Tamamen Katılıyorum (5) şeklindeki 5'li Likert tipi ölçek üzerinden değerlendirmişlerdir. Verilerin geçerlik ve güvenirlik analizi aşamasında Varimax döndürme yöntemine göre yapılan Temel Bileşenler Faktör Analizi ve Cronbach Alfa yöntemleri kullanılmıştır.KAGÖ ölçeğinin 4 alt boyutunda katılımcıların cinsiyetlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığını test etmek için verilere bağımsız örneklem t-testi uygulanmıştır. Katılımcıların uyruğuna, yaşlarına, eğitim düzeylerine, kayak yapma amaçlarına, kayak branşı tercihlerine, kayak seviyelerine, kayak yaşlarına, kimden öğrendiklerine ve kar kalitesine göre anlamlı bir fark olup olmadığını test etmek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Ayrıca, katılımcıların eğitim durumları ile KAGÖ ölçeğinin alt boyutları arasındaki ilişki belirlemek için Pearson Correlation ilişki testi analizi yapılmıştır.Analiz sonuçları, kadın katılımcıların KAGÖ ölçeğinin dört alt boyutuna ilişkin puanlarının erkeklerden daha yüksek olduğunu ve eğitim düzeyindeki artışla birlikte kayak alanlarının güvenliğine ilişkin puanlarının da düştüğünü ortaya koymuştur.Sonuç olarak; ?personel yeterliliği?, ?kayak merkezinin yeterliliği? ve ?mekanik tesisler yeterliliği? faktörlerinin kayak alanlarının güvenliğini etkilemede ilk üç sırayı aldığı tespit edilmiştir. Palandöken Kayak Merkezi'nin bu branşları yapanlara göre uygun, yeterli ve güvenli bir merkez olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the perceptions of skiers about management and safety of skiing fields at palandöken ski center.A sample of 624 skiers (i.e. Turkey, Russia, Netherland and other) who came to palandöken ski center to do ski, participated in this study including 360 males (57,7%) and 264 females (42,3%)The ?Ski Fields Safety Scales? (SFSS) was used to collect data developed by the researcher. SFSS is a 23 items scale consists of 4 subscale named as (1) ski center, (2) ski-run, (3) personnel and (4) mechanical facilities. Respondents were asked to rate the each items on 5 point Likert type scale ranging from 1 (strongly disagree) to 5 (strongly agree). Principles component factor analysis with varimax rotation and Cronbach alpha method were used to test the reliability and validity of the scale.Independent samples t-test analysis was used to test differences in SFSS subscales with respect to gender. ANOVA (nationality, age, education level, skiing aim, ski branch, ski level, ski experience, where did they learn skiing, snow quality) was used to examine the mean differences considering 4 subscales. Besides, the Pearson's correlation was used to test the correlation between SFSS subscales and skiers education level.Results indicated that, females had higher mean scores than males in all 4 subscales SFSS and as skiers? education level increased, the perceptions of skiers about management and safety of skiing fields seemed to decrease.As a result ?personnel adequacy?, ?ski center adequacy? and mechanical facilities adequacy? were the most important reasons that affect perceptions of skiers about management and safety of skiing fields. It can be said that Palandöken is suitable, adequate and safety ski center for the individuals who did these kinds of ski branches.