Optimal replecement policies with minimal repair and random cost
- Tez No: 28875
- Danışmanlar: DR. ÜLKÜ GÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Replacement Policies, Minimal Repair, Cost Limit. Ill
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET DE?İŞKEN ONARIM MALİYETLİ VE ASGARİ ONARIMIN YAPILDI?I SİSTEMLERDE DE?İŞTİRME MODELLERİ Hakan Levent Demirel Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Dr. Ülkü Gürler Haziran, 1993 Sistemlerde meydana gelen bozulmalar genelde tamamen değiştirme veya eğer mümkünse onarma yoluyla giderilir. Bu çalışmada onarılması mümkün olan sistemler ve onarımın sistemi tekrar çalıştırmaya yetecek en küçük düzeyde yapıldığı varsayılmıştır. Bu doğrultuda iki değiştirme modeli sunulmuştur. Bir inci modelde sistem onarım maliyetlerinin toplamı hesaplanan maliyet limitini aştığında yenileniyor. Bu modelde amaç maliyet limitini bulmaktır, ikinci model sistemde meydana gelen bozulma sayılarımda dikkate alacak şekilde kurulmuştur ve iki ayrı değiştirme politikası içermektedir. Bu polikalardaki ortak amaç sistemin değiştirilmesini gerektiren onarım sayısını ve/veya yaşı bulmaktır. Birinci model, ancak kurulabilmiş, sonuçta çıkan fonksiyonların kompleks olması nedeniyle çözüm önerisi getirilememiştir. Fakat ikinci model için çözüm metodları sunulabilmiştir. Anahtar sözcükler. Bakım Onarım Sistemleri, Değişken Onarım Maliyeti, Asgari (Minimal) Onarım iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMAL REPLACEMENT POLICIES WITH MINIMAL REPAIR AND RANDOM COST Hakan Levent Denıirel M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Dr. Ülkü Gürler June, 1993 When a system fails usually two actions take place; either replacement of system with a brand new one or repairing it if possible. In this study, it is assumed that system under consideration is repairable and is minimally repaired at failures with a random repair cost. Two replacement models are provided under this set-up. First model assumes that the system is replaced when the total cost of minimal repairs exceeds a total cost limit. Second model incorporates the number of failures into replacement decision. Here the concept of critical failure is introduced and used by means of two sub-models. In the first sub-model it is assumed that the system is replaced at the fcth critical failure or at age T. And the second sub-model assumes that the system is replaced at the first critical failure occurs after age T. The first model is just constructed but cannot be solved due to complexity of the resultant function. But, solution methods of the sub-models of second model are provided.