A Part family formation algorithm in GT environment using a multi-objective cluster analysis
GT ortamında çok amaçlı sınıflandırma analizi ile bir parça oluşturma algoritması
- Tez No: 28876
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİM AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Cluster Analysis, Cellular Manufacturing, Multiple Criteria Decision Making. m
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET GT ORTAMINDA ÇOK AMAÇLI SINIFLANDIRMA ANALİZİ İLE BİR PARÇA AİLESİ OLUŞTURMA ALGORİTMASI Hakan Okan Balköse Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Selim Aktürk Eylül 1993 Mevcut literatürde, parça-ailesi oluşturulması, kodlama sistemleri ya da sınıflandırma analizi yöntemlerinden birinin kullanımı ile yapılmaktadır. Bu çalışmada, hem tasarım özelliklerini, hem de işlem sıralarını göz önüne alan,.* öte yandan makina yatırımı, hücre içi ve arası iş yükü değişkenlikleri ve atlama * sayısı gibi ilgili performans ölçütleri ile bağlantılı yeni bir yöntem önerilmektedir. Önerilen yöntem, ayrıca benzerlik katsayı yöntemi ile farklı deney düzenlerinde karşılaştırılmakta ve dayanıklılığı değişken sistem parametrelerine karşı kontrol edilmektedir. Anahtar sözcükler. Sınıflandırma analizi, Hücresel İmalat, Çok Kriterli Karar Verme. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A PART FAMILY FORMATION ALGORITHM IN GT ENVIRONMENT USING A MULTI-OBJECTIVE CLUSTER ANALYSIS ?I: 4 ' Hakan Okan Balköse M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Asst. Prof. Selim Aktürk September, 1993 In the existing literature, the part-family formation problem is handled ei ther by coding systems or the cluster analysis. In this study, we propose a İ new method that will consider both design attributes and operation sequences, " simultaneously in conjunction with the related performance measures such as the machine investment, within and between cell workload variabilities, and the number of skippings. Finally the proposed method is compared with the similarity coefficent method under different experimental settings and its ro bustness is checked against the varying system parameters.