Modified block replacement models in discrete and continuous time
Kesikli ve sürekli zamanda farklılaştırılmış öbek değiştirme modelleri
  1. Tez No: 96208
  2. Yazar: PELİN ARUN
  3. Danışmanlar: PROF. VLADİMİR V. ANİSİMOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Değiştirme Kuralları, Öbek Değiştirme, Toplam Kontrol, Kısmi Kontrol, Çevrimsel Kontrol. iv, Replacement Policies, Block Replacement, Total Control, Partial Control, Cyclic Control. m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, kesikli ve sürekli zamanda çok bileşenli farklılaştırılmış öbek değiştirme modelleri sunuluyor. Toplamda N tane olan birimlerden herbiri rassal bozulmalara maruz kalıyor. Sistemdeki bozulmuş birimler önceden belirlenmiş j T, j = 1,2,... zamanlarında o: olasılığıyla değiştiriliyor. Yenilenme süreci şeklinde gösterilemeyen modellerde değiştirme zamanlan göz önünde bulundurulmuyor. Bu doğrultuda ortaya konulan üç modelin bazı güvenilirlik özellikleri tartışılıyor. ilk model olan toplam kontrolda sistemdeki tüm birimler jT, j = 1,2,... zamanlarında kontrol ediliyor, ikinci model olarak kısmı kontrol ortaya konuluyor. Bu modelde sistemden alman n, (0 < n < N), büyüklüğündeki örneklemin kontrol edilmesi varsayılıyor. Son model olan çevrimsel kontrolda sistem sabit r gruba bölünüyor ve jT, j = 1,2,... kontrol zamanlarında, j = k (mod r) k - 1, 2,..., r - 1 durumunda grup k, eğer k sıfıra eşitse grup r kontrol ediliyor. Kısmi ve çevrimsel kontrolün karşılaştırılması yapılıyor. Ayrıca kısmi ve çevrimsel kontrolün birleşiminden meydana gelen çevrimsel-kısmi kontrol tanıtılıyor. Bu çalışmada son olarak maliyet tipi işlevleri ve en iyi değiştirme aralığı T* çalışılıyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODIFIED BLOCK REPLACEMENT MODELS IN DISCRETE AND CONTINUOUS TIME Pelin Anın M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Prof. Vladimir V. Anisimov April, 2000 In this study, we present modified multi-component block replacement policies. Units (items) are replaced only at prescribed times jT, j = 1,2,... A failed unit is changed with a good one with probability a. Replacement time is negligible. Three replacement policies for models that are not represented as renewal processes are provided under this setup. Some reliability characteristics are discussed. In the first model, total control is considered. All units are controlled at time jT, j = 1,2,.... In the second model, a partial (group) control is studied in which a sample of size n, (0 < n < N) is taken from all units to inspect. And the last model deals with cyclic control: units are divided into r parties. Party k is controlled at time jT, j = 1, 2,... where j = k (modulus r), k = 1,2,...,r - 1 and if k is equal to zero then party r is controlled. A comparison between the partial (group) control and cyclic control is provided. We also introduced cyclic partial control which combines the partial and cyclic control policies. The cyclic partial control and cyclic control is compared as well. Cost type of functionals are considered and optimal replacement interval T* is studied as well.