Genç sürekli dişlerde protaper rotary sisteminin etkinliğinin mikro bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of effectiveness of the protaper system and ni-ti hand files in young permanent teeth with micro-computed tomography
  1. Tez No: 288754
  2. Yazar: HİLAL SİLLELİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ÖLMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: ProTaper, Mikro Bilgisayarlı Tomografi (?BT), Genç Sürekli Diş, ProTaper, Micro Computed Tomogrphy (?BT), Young Permanent Teeth
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kök kanal tedavisinde kullanılan Ni-Ti dönen sistemlerin başarısı ve güvenilirliği birçok çalışma ile kanıtlanmıştır. Ancak kök ucu yeni kapanmış genç sürekli dişlerde kullanımına dair yeterli bilgi mevcut değildir. Bu çalışmanın amacı, ProTaper sistemi ve Ni-Ti el eğesi ile genç sürekli dişlerde kanal şekillendirme özelliklerinin; kök kanal hacim değişiklikleri, prepare edilmemiş yüzey alanı ve kanalın merkez hattında meydana gelen sapma miktarları açısından Mikro Bilgisayarlı Tomografi (?BT) kullanılarak değerlendirilmesidir.Çalışmada, 15-18 yaş arası hastalardan çekilen 30 adet 2.molar diş kullanılmıştır. 1.Grup (Ni-Ti el eğesi): Geleneksel ?step-back? tekniği ile %2,25'lik NaOCl irrigasyon solüsyonu kullanılarak kök kanal şekillendirmesi yapılmıştır. 2.Grup (ProTaper sistemi): Glyde kayganlaştırıcı jel ve %2,25'lik NaOCl solüsyonu birlikte kullanılarak ?crown-down? tekniği ile kök kanal şekillendirmesi yapılmıştır. Kök kanal şekillendirmeleri öncesi ve sonrasında dişlerin ?BT yöntemiyle kayıtları alınmıştır. Bu çalışmada; preparasyon öncesi ve sonrası kök kanal hacimleri, bu hacimler arasındaki yüzdesel farklılıklar, prepare edilmemiş yüzeylerin toplam yüzeye oranı, kanalın merkez hattında meydana gelen sapma miktarları incelenmiş ve istatistiksel analizleri yapılmıştır.Çalışma sonucunda, her iki grupta da tüm kanallarda preparasyon öncesi ve sonrası kanal hacmi farkı ve hacmindeki artış oranları istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0,05).Apeksi kapalı genç sürekli dişlerin kök kanal tedavisinde, ProTaper sisteminin el eğelemesine alternatif olabileceği, seans süresinin kısalması açısından çocuk hasta gruplarında önemli bir avantaj sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The success and reliability of the Ni-Ti rotary systems used in the root canal treatment had proven with several studies. However, there is not enough information present with the use of the Ni-Ti rotary systems in young permanent teeth with closed apices.The purpose of this study was to evaluate the root canal volume changes, unprepared surface area and deviation from the center line of the canal by shaping properties of ProTaper system and Ni-Ti hand files with micro-computed tomography (?CT) in young permanent teeth.In the study, 30 second permanent molar teeth extracted from patients 15-18 years of age were used. 1.Group (Ni-Ti hand files): the root canal preparation was made with the conventional step-back technique with 2.25 % NaOCl irrigation soluotion. 2.Group (ProTaper system): the root canal preparation was made with the crown-down technique with Glyde lubricant gel and 2.25 % NaOCl irrigation soluotion. The data was recorded by ?BT before and after the root canal shaping. In this study, before and after root canal preparation, the root canal volume changes, the percentage differences between these volumes, unprepared surface area ratio of the total surface and amount of deviation from the center line were evaluated with the recorded data and analized statistically.According to the results of this study, the increase of amount and percentage of the root canal volume before and after preparation for all canals in both groups was statistically significant (p 0.05).The ProTaper system can be an alternative to preparation with hand files in root canal treatment of young permanent teeth with closed apices, due to shortening the duration of the session in child patients which is a significant advantage.