Pirazol türevi bileşiklerin olası anti kanser aktivitelerinin incelenmesi
Invesitigation of the possible anticancer activity of pyrazole derived compounds
  1. Tez No: 288801
  2. Yazar: DÖNE BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kinolin, pirazol (dirailpirazol), anti kanser aktivite, HeLa/An 1, Quinoline, pyrazole (diarylpyrazole), anti cancer activity, HeLa/An 1
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada dört farklı pirazol/kinolin türevinin different (Exp 54, Exp 56, Exp 57 ve Exp 65) olası sitotoksik etkilerini HeLa An /1 hücrelerinde değerlendirdik. xCELLigence RTCA-DP sistemi (xCELLigence Gerçek Zamanlı Hücre Analiz Sistemi- İkili Plaka) bu maddelerin olası sitotoksik özelliklerinin değerlendirilmesi amacıyla kullanıldı. Bu sistem, hücre çoğalması ve ölümünün sürekli ve işaretleme olmaksızın takip edilmesine imkan tanımaktadır. Bulgularımız yalnızca Exp 65 'in HeLa An /1 hücrelerine karşı güçlü sitotoksik aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir. Bu bileşiğin IC?? değeri 8.729 ± 1.361µM' dır. xCELLigence RTCA-DP sistemi verileriyle uyumlu bir şekilde HeLa An/1 hücrelerinde faz- kontrast mikroskobi bulguları Exp 65' in hücre-hücre ve hücre-zemin kopmasına neden olduğunu göstermiştir. Bulgularımız Exp 65 'in daha etkin ve daha seçici anti kanser ilaçların geliştirilebilmesi için öncü bir bileşik olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In the current work, we evaluated four different (Exp 54, Exp 56, Exp 57 and Exp 65) pyrazole/ quinoline derivatives for the possible cytotoxic effects in HeLa An/ 1 cells. xCELLingence RTCA-DP system (xCELLingence Real Time Cell Analyze ? Dual Plate System) was used to evaluate the possible cytotoxic properties of these compounds. This system enables to follow the continuous label free cell proliferation and death. Our results showed that only Exp 65 had strong cytotoxic activity against to HeLa An/ 1 cells. IC?? value of the compound was 8.729 ± 1.361µM. Consistent with the xCELLigence RTCA-DP data, phase contrast microscopic findings also showed that Exp 65 induced cell-to-cell and cell-to-substratum detachment of HeLa cells. Our results indicate that Exp 65 could be used as a lead compound to develop the more effective and specific anticancer drugs.