Sürtünme verniği ve altın iyon çökeltme uygulamalarının açılı teleskop kronların tutuculukları üzerine etkilerinin araştırılması
The comparison of the effects of friction varnish and electroforming on the retention of conus crown
  1. Tez No: 288892
  2. Yazar: NURAN ÖZYEMİŞCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ YAVUZYILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: açılı teleskop kron, tutuculuk, sürtünme verniği, altın iyon çökeltme, conus crown, retention, friction varnish, electroforming
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Açılı teleskop kronlarda tutuculuk, protezin tekrarlanan yerleştirme ve çıkarma işlemleri sonucunda iç ve dış kron arasında oluşan aşınmaya bağlı olarak azalır. Protezin tek eksikliğinin tutuculuk kaybı olması durumunda protezin yenilenmesi yerine tutuculuğun artırılması restorasyonun kullanım süresini arttıracaktır.Konu ile ilgili literatürde farklı materyallerin ve kullanım sürsesinin açılı teleskop kronların tutuculukları üzerine etkisi ile ilgili çalışmalar bulunmaktadır. Tutuculuğun artırılması ile ilgili çalışmaların çok sınırlı olması nedeniyle açılı teleskop kronların tutuculuğunu artırma yöntemlerinin ele alındığı araştırmada FGP sürtünme verniği, SD sürtünme verniği ve altın iyon çökeltme yöntemleri karşılaştırıldı.Üzerine iç kron yapıştırılan kesilmiş dişi temsil eden 30 adet alt yapı ve alt yapılara uyumlu dış kron örnekleri krom-kobalt-molibden alaşımından hazırlandı. Örneklere sırasıyla FGP sürtünme verniği, SD sürtünme verniği ve altın iyon çökeltme yöntemi uygulandı. Üç yöntemin uygulanmasından sonra örneklerin tutuculuk değerleri ölçüldü.Deney sonuçları ANOVA ve Tukey testleri ile değerlendirildi.En yüksek tutuculuk değerleri FGP sürtünme verniği uygulanan grupta bulundu. Altın iyon çökeltme uygulanan grup, SD sürtünme verniği uygulanan gruptan daha yüksek tutuculuk değerleri gösterdi.
Özet (Çeviri)
Retention of conus crowns decreases with the wear of matching surfaces of the inner and outer crowns due to repeated insertion and removal of the denture. When loss of retention is the only one deficiency, instead of renewal of the denture rehabilitation of retention will prolong the denture?s service.Studies about the effects of different materials and long-term use on the retention of conus crowns exist in the literature. Since the studies about rehabilitation of retention is fairly limited, the effects of friction varnishes and electroforming on the retention of conus crowns were compared in the study in which the methods for increasing retention of conus crowns were discussed.30 pair of samples which consist substructures assimilating inner crowns cemented on the prepared teeth and outer crowns fit to substructures were produced. FGP friction varnish, SD friction varnish and electroforming method were applied to the samples, respectively. After the application of three methods, retention values of the samples were measured.The results of the experiment were analysed with ANOVA and Tukey tests. FGP friction varnish group showed the maximum retention values. Electroforming group showed higher retention values than SD friction varnish group.