Diyastolik disfonksiyonu olan asemptomatik hastalar ile semptomatik hastaların kardiyak senkronizasyon bozukluğunun karşılaştırılması
Diastolic and systolic asynchrony exist in both symptomatic diastolic dysfunction (DD) and asymptomatic diastolic dysfunction (DD) and relationship between them.
- Tez No: 288897
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KORHAN SOYLU
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Kardiyoloji, Cardiology
 - Anahtar Kelimeler: Diyastolik asenkroni, Sistolik asenkroni, Diyastolik disfonksiyon, Diastolic asynchrony, Systolic asynchrony, Diastolic dysfunction
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışmayla asemptomatik ve semptomatik diyastolik disfonksiyonu (DD) olan hastalarda kardiyak asekroninin sıklığını, önemini ve diyastolik kalp yetersizliğinde hastalığa olan katkısını araştırmayı amaçladık.Metod: Çalışmaya asemptomatik diayastolik disfonksiyonu olan 50 hasta ve semptomatik diyastolik disfonksiyonu olan 53 hasta olmak üzere 103 hasta alındı. Sistolik ve diyastolik asenkroniyi belirlemede doku doppler ekokardiyografi ile 6 bazal segment 6 mid segment olmak üzere toplam 12 segmentt e pik sistolik myokardiyal velosite zamanı ( Ts) ve pik erken diyastolik velosite zamanı ( Te ) ölçüldü. Ts ve Te'nin standart deviasyonları ( Ts-SD ve Te-SD ) hesaplandı. Altı bazal segmentte, ortalama sistolik myokardiyal velosite ( Mean Sm) ve ortalama erken diyastolik velosite ( Mean Em ) parametreleri ölçüldü.Bulgular: Her iki grupta uzamış Ts-SD ( asemptomatik DD grubunda Ts-SD 37,08±15,54 msn, semptomatik DD grubunda Ts-SD 44,50± 19,60 msn; p=0,043) ve uzamış Te-Sd ( asemptomatik DD grubunda Te-Sd 35,53±13,93msn, semptomatik DD grubunda 38,09±16,18 msn;p=0,536 ) gözlendi. Her iki grupta uzamış Ts-SD istatiksel anlamlılığa ulaştı. Asemptomatik DD grubunda Mean Sm 4,47±0,90 cm/sn, semptomatik DD grubunda Mean Sm 4,29±1,11 cm/sn, olup istatiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0,373). Asemptomatik DD grubunda Mean Em 4,74±1,35, semptomatik DD grubunda Mean Em 3,83±1,32, olup istatiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,001).Asemptomatik DD olan hastaların % 48'inde, semptomatik DD olan hastaların %66'sında sistolik asenkroni; asemptomatik DD olan hastaların %54'ünde, semptomatik DD olan hastaların %52,8'inde diyastolik asenkroni mevcuttu. Her iki grup arasında asenkroni görülen hasta oranı istatiksel olarak benzerdi. Semptomatik hastalarda sistolik ve diyastolik asenkroni birlikteliği asemptomatik hasta grubuna göre daha fazla olma eğiliminde idi. ( %45,3'e karşın %28 p=0,069 ).Sonuç: Hastaların çoğu dar QRS'li EKG özelliklerine sahip olmalarına rağmen hem asemptomatik DD grubunda hem de semptomatik DD grubunda sistolik ve diyastolik asenkroni varlığı gösterildi. Semptomatik DD grubunda sistolik asenkroni ( Ts-SD ) ve erken myokardiyal diyastolik velosite ( mean Em) değeri çalışmamızda istatiksel olarak anlamlı bulundu. Ancak semptomatik hastalarda diyastolik asenkroni oranı daha fazla değildi.
Özet (Çeviri)
Background&Aim: The present study aimed to examine whether diastolic and systolic asynchrony exist in both symptomatic diastolic dysfunction (DD) and asymptomatic diastolic dysfunction (DD) and relationship between them.Methods: Tissue Doppler echocardiography was performed in 103 patients ( 50 with asymptomatic DD and 53 symptomatic DD). Systolic and diastolic asynchrony was determined by measuring the Standard deviation of time to peak myocardial systolic (Ts-SD) and peak early diastolic (Te-SD) velocity using a 6 basal 6 mid segmental model, respectively. Parameters measured were the mean 6 basal segments, peak myocardial systolic velocity ( mean Sm) and early diastolic velocity ( mean Em).Results: Both groups had prolonged Ts-SD (asymptomatic DD group had Ts-SD 37,08±15,54 ms, symptomatic DD group had Ts-SD 44,50± 19,60 ms; p=0,043) and Te-SD (35,53±13,93 ms vs.38,09±16,18; p=0,536). In both groups the prolonged Ts-SD was statistically relevant. Asymptomatic DD group had mean SM 4,47±0,90 cm/sn, symptomatic DD group had Mean Sm 4,29±1,11 cm/sn which was not statistically relevant. Asymptomatic DD group had mean Em 4,74±1,35,and symptomatik DD group had mean Em 3,83±1,32 which was of statistically significant (p=0,001).In the asymptomatic DD group systolic asynchrony, diastolic asynchrony and combined asynchrony were observed in 48%, 54% and %28 respectively whereas in symtomatic DD group systolic asynchrony, diastolic asynchrony and combined asynchrony were observed in %66, %52,8 and %45.3 respectively .Conclusions: Despite the narrow QRS in the ECG findings of majority patients both asymptomatik DD group and the symptomatik DD group showed systolik ve diastolik asynchrony. Our study revealed that in the symptomatik DD group, systolik asynchrony ( Ts-SD ) and early myocardial diastolik velosity ( mean Em) values were statistically significant.