A Design methodology for just-in-time production lines
Tam zamanında üretim hatları için bir tasarım yöntemi
- Tez No: 28890
- Danışmanlar: PROF. DR. NESİM ERKİP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tam-Zamanında Üretim, Çekmeli Üretim Hattı, Tasarım Problemi, Benzetim, Markov Süreci, Ayrıştırma, Just-In-Time Production, Pull Production Line, Design Problem, Simulation, Markov Process, Decomposition
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
ÖZ TAM-ZAMANINDA-ÜRETÎM HATLARI IÇÎN BÎR TASARIM YÖNTEMİ MERAL, F. Sedef Doktora Tezi, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesim ERKÎP Eylül, 1993, 285 sayfa. Tam zamanında üretim (TZÜ) sistemlerinde görece daha fazla önem verilen tasarım kararlan, ürün tasannu kararlan ile üretim süreci ve teknoloji alanındaki 'üretim sistemlerinin basitleştirilmesi'ni amaçlayan kararlardır. Üretim süreçlerinin basitleştirilmesi asıl olarak, üretim süreçlerinin sürekli iyileştirme çabalarıyla tasarımına işaret eder. Tasarım kararlan arasında süreçlerin tasannu, tek-model ya da karışık -model türünde olabilen üretim hatlarının geliştirilmesi yolunda çaba gösterilen üretim sistemlerinde, TZÜ'nün başarımı açısından kritik kararlardan biridir. Öyle olunca en önemli kararlar, üretim hatlarındaki istasyon sayılarıyla iş yükünün iş İstasyonları arasındaki bölüştürülmesiyle ve her istasyon çifti arasındaki ara envanter için ayrılan yerin kapasitesi ile ilintili olmaktadır. Bu çalışmada irdelenen üretim hattının, iş istasyonları arasında ara envanter boşluğu bir birim olan ideal bir TZÜ hattı olduğu, işleme zamanlarının değişken ve talep gelişlerinin belirli ya da değişken olabileceği elverişsiz bir ortamda iş gördüğü varsayılmıştır, ideal TZÜ hattının tasarımı sorunu, toplam iş içeriğinin ve ürün(ler)e olan talebin verili olduğu koşulda iş istasyonlarının sayısının hesaplanmasına ve iş yükünün hattı oluşturan iş İstasyonları arasında bölüştürülmesine indirgenir. vBu çalışmada, tek bir ürünün üretimi sırasında belirsizliklerle karşılaşan ideal TZÜ hattının tasarımı için bir yöntem sunulmaktadır, önerilen tasarım yöntemi tasarım seçeneklerinin benzetim ve Markov süreci modellemeleri yoluyla operasyonel çözümlemesine dayanır. Çalışmanın benzetim modellemesi kısmında, hipotezlerin sınanması için deney tasarlamak yerine, sadece hat tasarım seçeneklerinin başarım ölçütlerinin değerlendirilmesine ağırlık verilmiştir. Markov süreci modellemesi, yöntemimizde hat tasarım seçeneklerinin başarım ölçütlerinin değerlendirilmesi için tam doğru analitik değerler elde etmek amacı ile kullanılan diğer bir yaklaşımdır. Yöntem, daha sonra, çalışmadaki birincil başarım ölçütü olan üretim hızı başarımı ve bazı ikincil başarım ölçütlerinin ortalama değerlerine dayanarak aday tasarım seçeneklerini belirler. Yöntemin son aşamasında ise tasarım seçeneklerinden, ilgili işleme ve tasarım maliyetlerim enazlayanı seçilir. Çalışmada önerilen tasarım yönteminin, iki-modelli bir üretim hattı yoluyla karışık-model hatlarına da genişletilebileceği gösterilmektedir. Markov zincirleri ile ilintili boyut sorunu, tasarım yönteminin Markov süreçlerinin modellemesi ile ilgili kısmım görece kısa hatlarla kısıtlamaktadır. Bu nedenle, üretim hattını iki-istasyonlu alt sistemlere ayrıştırıp böylece bize daha uzun hatların başarım ölçütleri için yaklaşık değerler elde etme olanağını sağlayan bir ayrıştırma yaklaşımı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A DESIGN METHODOLOGY FOR JUST-IN-TIME PRODUCTION LINES MERAL, F. Sedef Ph.D. in Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nesim ERKİP September, 1993, 285 pages The design decisions which are given relatively more emphasis in JIT production systems involve product design and those decisions in the area of production processes and technology which aim at the 'simplification of the production processes' in general. Simplification of the production processes, in turn, addresses mainly the design of the production processes through continual improvement efforts. Among the design decisions, the design of processes is one of the critical decisions for the achievement of JIT in production systems, where the efforts are towards the development of production lines that may be either single- model or mixed-model type. Major decisions, then, are concerned with the number of stations on the production lines, the allocation of workload to work stations, and the capacity of work-in-process inventory space between each pair of stations. The production line analyzed in this study is an ideal JIT production line with work-in-process inventory space of one unit between work stations; and it is assumed to operate in an unfavorable environment where the processing times are variable and the demand arrivals may either be deterministic or variable. The design problem for ideal JIT production lines reduces down to the determination of the number of work stations and allocation of workload to work stations mconstituting the line, given the total work content and demand for the produet(s). In this study, we present a methodology for the design of the ideal JIT production line that faces uncertainties during the production of a single product or models of the product. The design methodology proposed is based on the operational analysis of the design alternatives through simulation and Markov process modelling. In simulation modelling part of the methodology, it is only intended to evaluate certain performance measures of the line design alternatives, rather than designing experiments to test hypotheses. Markov process modelling is the other approach used in the methodology to obtain exact analytical results for evaluating performance measures of the line design alternatives. The methodology then specifies the candidate design alternatives based on the mean or averages of throughput rate which is the primary measure of performance in the study and some secondary measures of performance. In the last phase of the methodology, the best of the design alternatives under consideration is determined so as to minimize the sum of the relevant operating and design costs. It is shown that the design methodology is extendible to mixed- model lines via a two-model production line. The dimensionality problem associated with Markov chains limits the Markov process modelling part of the design methodology to relatively shorter lines. Hence, a decomposition approach is presented that decomposes the production line into two-station subsystems, thus enabling us to obtain approximate values for performance measures of longer lines.