Capacity analysis in a serial production line
Seri üretim hattında kapasite analizi
  1. Tez No: 28889
  2. Yazar: ÖZLEM BAYGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESİM ERKİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üretim Planlama, Kapasite Analizi, Benzetim, Production Planning, Capacity Analysis, Simulation
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
SERİ ÜRETİM HATTINDA KAPASİTE ANALİZİ BAYGIN, Özlem Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesim Erkip Aralık, 1993, 203 sayfa. Bu çalışmada, fişek üretimi yapan bir fabrikadaki bir seri üretim hattının kapasite analizi, benzetim yoluyla gerçekleştirilmiştir. Varolan sistemin incelenmesinin yanı sıra, imalata yönelik yeni tasarımların etkileri, üretim miktarı, üretim süresi, ara stok miktarı, kaynak kullanımı gibi kriterlerin incelenmesi ile kapasite yönünden değerlendirilmiş ve oluşacak darboğazlar belirlenmiştir. Bu çalışma ile amaçlanan, yapılabilecek değişikliklerin imalat sistemindeki etkilerini göstermek, böylece, yatırım, imalat ve planlamaya yönelik kararlarda karar verme mekanizmasına destek olmak ve kapasite arttırımı için atılabilecek adımları belirlemektir. Benzetim modeli, FORTRAN tabanlı bir benzetim dili olan SLAM-II kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CAPACITY ANALYSIS IN A SERIAL PRODUCTION LINE BAYGIN, Özlem M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nesim Erkip December, 1993, 203 pages. In this study, the capacity analysis of a serial production line in a cartridge manufacturing firm is carried out through the simulation of the line. In addition to the analysis of the existing manufacturing system, the effects of new production designs are also evaluated in terms of capacity by the analysis of the criteria as throughput rate, manufacturing lead time, WIP, and resource utilizations, and bottleneck machines are determined. The purpose of the study can be stated as to indicate the effects of changes on the manufacturing system and in this way to support decision makers in investment, manufacturing, and planning decisions, and to determine the further steps to increase the capacity. The simulation model is developed using SLAM-II, a FORTRAN based simulation language.