Karbon nanotüp üzerinde boyar madde zenginleştirilmesi ve spektrofotometrik tayini
Preconcentration of dye on carbon nanotube and its spectrophotometric determination
- Tez No: 288907
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Boyar madde, nanotüp, zenginleştirme, katı-faz ekstraksiyonu, tartrazin, Dyes, nanotube, preconcentration, solid-phase extraction, tartrazine
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada eser düzeydeki tartrazinin belirlenmesi, çoklu duvarlı karbon nanotüp dolgulu kolon sistemi ile zenginleştirilmesi üzerinde çalışıldı. Karbon nanotüp üzerinde adsorbe olan tartrazin, 10 mL dimetilsülfoksit ile elüe edildikten sonra 425,9 nm dalga boyunda spekfotometrik olarak tayin edildi. pH, tartrazin miktarı, örnek ve elüent akış hızları, örnek ve elüent hacmi, alkali ve farklı boyar madde matriks etkileri gibi çeşitli parametreler incelendi. Tartrazinin geri kazanım değerleri % 95 den yüksektir. Gözlenebilme sınırı 3,37 ? g/L dir. Yöntemin doğruluğunu test etmek amacıyla çeşme suyuna, çeşitli meyve sularına ve ilaç örneklerine analit ekleme çalışmaları yapıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, trace-level determination of tartrazine, multi-walled carbon nanotubes filled with the enrichment column system were studied. Carbon nanotubes are adsorbed on tartrazine, after elue with 10 mL dimethylsulfoxide was determined as 425,9 nm spectrophotometric. pH, the amount of tartrazine, sample and eluent flow rates, sample and eluent volume, alkali and various parameters such as the effects of different dye matrix were investigated. Tartrazine recovery values are higher than 95%. Being able to observe minimum limitation is 3,37 µg/l. In order to test the accuracy of the method tap water, various fruit juices and drugs add the analyte were investigated.