Yaşlandırma sonrası yüzey işlemlerinin, zirkonyum oksit seramiklerin bağlantı direnci ve sızıntı üzerine etkisi
The effect of surface treatments on bond stength and leakage of zirconium oxide ceramics after aging
- Tez No: 288914
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA ZORTUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Zirkonya, yüzey işlemi, Nd:YAG lazer, Zirconia, surface conditioning, Nd:YAG laser
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Zirkonya esaslı tam seramiklerde geleneksel yöntemlerle yapılan yüzey işlemleri ile ilgili çok sayıda çalışma olmasına rağmen, bu yöntemlerin Nd-YAG lazer pürüzlendirilmesiyle karşılaştırarak sızıntının değerlendirilmesi henüz değerlendirilmemiş bir konudur. Bu çalışmanın amacı farklı yüzey işlemleri uygulanmış zirkonya seramiğe rezin siman bağlantısının ve sızıntının değerlendirilmesidir.Final boyutu 10 x 10 x 2mm olan toplam 84 adet zirkonya sermik örnek ZirkonZahn(Steger, İtalya) bloklardan elde edilmiştir. Farklı yüzey hazırlıklarına tabi tutulmak üzere rastgele 14'erli 6 gruba ayrılan örneklerden 1.grup yüzey işlemi uygulanmadan kontrol grubu(Grup1) olarak ayrıldı. Kumlama Grubundaki örnekler 110 ? olan Al2O3 kumu ile pürüzlendirildi. Rocatec Grubundaki örnekler 110 ? olan Al2O3 kumu ile pürüzlendirildikten sonra silika kaplandı ve silan (ESPE-SIL) uygulandı. Lazer1 Grubundaki örnekler, Nd-YAG lazer cihazı (Fidelis Plus 3 Fotona (Ljublgana, Slovenya)) kullanılarak pürüzlendirildiler. Cihazın paneli 20 Hz, 100mJ, 2W, 100µs olacak şekilde ayarlandı. Lazer2 Grubundaki örneklerde cihaz; 20 Hz, 150mJ 3W 100µs olarak ayarlandı. Primer Grubundaki örneklere ise çift kat Zirconia Primer (Z-Prime Plus Bisco, IL, A.B.D.) uygulandı. Hava ile 10 sn kibarca kurutuldu 20 sn 800 mW / cm2 ışıkla polimerize edildi. Yüzey işlemi uygulanan her gruptan 2 örnek, sızıntı testine tabi tutulmak için ayrıldı.Yüksekliği 3mm ve çapı 3.6mm olan siman bloklar Panavia F 2.0 (Kuraray Medical Inc., Japonya) rezin simandan üretildi ve örneklere simante edildi. Örnekler 2 hafta oda sıcaklığındaki suda bekletildikten sonra termal döngü cihazında, 5-55 ºC'de, her derecede bekleme süresi 30 saniye ve bir banyodan diğerine geçiş 2sn olacak şekilde 6000 döngü uygulandı. Örnekler yarıçapı ve yüksekliği 1cm olan akrilik bloklara yerleştirilerek makaslama testine tabi tutuldular. Buna göre en yüksek değerler Rocatec Grubunda bulunmuş, bunu Lazer2 grubu takip etmiştir. En düşük değer ise kontrol grubunda bulunmuştur. Örnekler SEM ve AFM de incelenmiş, profilometre cihazında pürüzlülük değerleri ölçülmüştür.Sızıntı testine tabi tutulmuş örneklerde marjinlerde ince bir çizgi şeklinde sızıntı izlenmiş ancak gruplar arasında fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the effects of airborne-particle abrasion, tribochemical silica coating, Nd:YAG laser treatment and a primer coupling agent surface treatment methods on the bond strength of zirconium-oxide ceramic to a resin luting agent.Eigtyfour square-shaped (10 x 10 x 2mm) zirconium-oxide ceramic ZirkonZahn(Steger, İtaly) specimens and resin cement (Panavia F 2.0 -Kuraray Medical Inc., Japan) cylinders (diameter of 3.6 mm and height of 5 mm.) were prepared.The speciments divided into 6 groups (n=14) that were subsequently treated as follows: Group 1, no treatment (control); Group Air Abrasion, the ceramic surfaces were airborne-particle abraded with 110? aluminum-oxide (Al2O3) particles; Group Rocatec, after abrasion of the surfaces with 110? aluminum-oxide (Al2O3) particles, silica coating using 30? (Al2O3) particles modified by silica (Rocatec System) and application of the silane coupling agent (ESPE-SIL); Group Laser1, ceramic surfaces irritated with Nd:YAG laser(Fidelis Plus 3 Fotona (Ljublgana, Slovenia) at 20 Hz, 100mJ, 2W, 100µs; Group laser2, ceramic surfaces irritated with Nd:YAG laser at Fidelis Plus 3 Fotona (Ljublgana, Slovenia) at 20 Hz, 100mJ, 2W, 100µs; Group Primer,); application of a Zirconia Primer (Z-Prime Plus Bisco, IL,USA) agent.The resin cement cylinders were bonded to the treated ceramic surfaces. After the specimens were stored in distilled water at 37ºC for 2 weeks, groups were subjected to thermocycling for 6.000 cycles between 5 and 55 ºC in water. Their shear bonding strength was tested using a universal testing machine at a crosshead speed of 1mm/min. Debonded specimen surfaces were observed by SEM and AFM. Bond strength data were analyzed using 1-way analysis of variance and the Duncan test, (a=.05),the means of each group were analysed by one-way analysis of variance (ANOVA).The bond strength was significantly higher in Rocatec and Laser2 respectively. Lowest bond strength value was encountered in control group. For marginal leakage, score 0 was found in all groups and no statistical difference was found between the groups.