An Aggregate production planning and machine loading application at a multi-item batch production plant
Çok ürünlü yığın üretim yapan bir işletmede toplaşık üretim planlama ve makina atama uygulaması
- Tez No: 28892
 - Danışmanlar: DR. NUR EVİN BOZŞAHİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Toplaşık üretim Planlama, Doğrusal Programlama, Makinalara Atama, Doğrusal Tamsayı Programlama. Bilim Dalı Sayısal Kodu.- 605.01.03 Vİ
 - Yıl: 1993
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZ ÇOK ÜRÜNLÜ YI?IN ÜRETİM YAPAN BÎR İŞLETMEDE TOPLAŞIK ÜRETİM PLANLAMA VE MAKİNA ATAMA UYGULAMASI MİRAN, Jamshidi Abbas Yüksek Lisans Tezi Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi ı Dr. Nur Evin BOZŞAHİN Eylül 1993, 114 pages Bu çalışmada, bitmiş ürünlerin bir dökümhaneden veya makina atölyesinden çıktığı çok-ürünlü bir yığın üretim sistemi için tümleşik bir Toplaşık üretim Planlama (TÜP) ve makina atama sistemi tasarlanmıştır. TÜP sisteminin optimizasyonu bir doğrusal programlama modeli ile yapılmıştır. Bu doğrusal programlama modeli, normal zaman (iki veya üç vardiya) veya mesaide optimum üretim ve stok değerlerini belirler. Bu model verilen talep değerlerini karşılarken ürünün satışından elde edilen geliri en yüksek değerine ulaştırır. TÜP sistemi, belirli bir endüstriyel kuruluşun ihtiyacını karşılamak için tasarlanmış olup, bütün veriler gerçek işletme değerlerinden alınmıştır. îşlerin makinalara atanması problemi atölyedeki makinalara ürünlerin optimum yükleme sırasını belirleyen birtamsayı doğrusal programlama modeli vasıtasıyla çözülür. Bu model belirli bir dönemde her makinada işlenen ürün miktarını verir. üretim sisteminde ilk olarak TÜP modeli çözülür ve elde edilen sonuçlar çizelgeleme problemi için girdi olarak kullanılır. Ayrıca işletmedeki yarı mamul miktarından elde edilen gerçek veriler de çizelgeleme modeline girdi olarak kullanılabilir. Her iki model de LINDO yazılımı ile çözülür. DBASE III PLUS ile geliştirilen sistem, girdi ve çıktı veri tabanını hazırlamada ve rapor etmede kullanıcıya etkileşimli bir kullanım kolaylığı sağlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AGGREGATE PRODUCTION PLANNING AND MACHINE LOADING APPLIED AT A MULTI-ITEM BATCH PRODUCTION PLANT MIRAN, Jamshidi Abbas Faculty of Engineering M.Sc. Thesis in Industrial Engineering Supervisor» Dr. Nur Evin BOZŞAHÎN September 1993, 114 pages In this study, an integrated system is designed for Aggregate Production Planning (APP) and machine loading in a multi-item batch production system where the products leaving the foundry and the machine shop are the end products. The APP is optimized via a linear programming model which determines the optimum values for production in regular time (two or three shifts) or in overtime, and for the inventory of the finished goods and work-in-process. The model maximizes the total discounted revenue obtained from product sales while meeting the deterministic demand values. The APP model is designed to meet the requirements of the particular industrial environment, and all the input data are gathered from the actual plant data. iiiThe machine loading problem is solved by a linear integer programming model which determines the optimum loading sequence of the products on the machines in the machine shop and gives the quantity of the products processed on each machine in a given period. In the production environment, first the APP model is solved, and the results obtained are used as input for the machine loading problem. The actual data obtained as to the quantity of work-in-process in the machine shop can also be used as input to the machine loading model. Both - models are solved by LINDO software. The DBASE III PLUS environment provides a user friendly interactive medium for preparing the input database and reporting the output. Key words : Aggregate Production Planning, Linear Programming, Machine Loading, Linear Integer Programming Science Code : 605.01.03 -IV