Multiple moving target identification problem in naval operations
Deniz harekatlarında hareketli hedefleri teşhis problemi
  1. Tez No: 28893
  2. Yazar: ADALET ÖNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN KAYALIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Industrial and Industrial Engineering, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri Harekatlar, Arama Teorisi, Teşhis, Modelleme, Branch and Bound, Hareket Analizi, Military Operations, Search Theory, Identification, Modelling, Branch and Bound, Motion Analysis
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZ DENİZ HAREKATLARINDA HAREKETLİ HEDEFLERİ TEŞHİS PROBLEMİ ÖNER, Adalet Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sinan KAYALIGİL Ağustos, 1993, 75 sayfa Bu tezde, belirli bir deniz sahası içinde hareket halindeki suûstü gemilerini teşhis problemi ele alındı. Bir hava vasıtası ile gemiler teşhis edileceklerdir. Gemilerin teşhis edilmesi gözle veya TV kamerası ile veya infrared cihazlarla olacaktır. Bu sensörlerin menzilleri kısa olduğundan, gemileri teşhis edebilmek için, onlara yaklaşmak ve belirlenmiş teşhis mesafesi içinden geçmek gerekmektedir. Hava vasıtası, gemileri belirli bir sıra içerisinde dolaşarak onları dost -düşman, savaş gemisi- ticaret gemisi gibi kriterlere göre teşhis edecektir. Herhangi bir gemi teşhis edildiğinde, elde edilen bilgi hemen komuta makamlarına bildirilir. Hedefler teşhis edildikçe, görev süreci boyunca belirli bir bilgi akışı sağlanır. Problem, verilen zaman içerisinde bilgi akış hızını en yüksek değere ulaştıracak bir uçuş planı hazırlamaktır. Bu problemi çözmek için bir model geliştirildi ve bir çözüm yöntemi önerildi. Sezgisel bir çözüm yöntemi daha tarif edilerek örnek bir problem üzerinde önerilen çözüm yöntemi ile karşılaştırılması yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MULTIPLE MOVING TARGET IDENTIFICATION PROBLEM IN NAVAL OPERATIONS ÖNER, Adalet M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sinan KAYALIGİL August, 1993, 75 pages. In this study, we consider the problem of identifying multiple moving naval surface in a particular sea area. An air vehicle will identify the targets. Identifications will be visual or with a TV camera or with an infra-red equipment. The ranges of these sensors are short, so the air vehicle should approach the targets and pass them within a specified range to identify them. The observer visits the targets in a sequence to identify them such as whether they are friend or foe and whether they are war-ships or merchant -ships etc. On identifying a target, the observer reports the identity information of that target to the commanding authorities. An information flow is realized during the mission period as the targets are identified. The problem is to define a flight path for the observer that maximizes the information flow rate in prescribed time limits. A model is developed and a branch and bound algorithm is proposed to solve this problem. A fast although suboptimal solution approach is also suggested and compared with the proposed method on a sample problem.