An Integrated in investment and financial planning model: An Application to an industrial firm
Bütünleşik yatırım ve finansal planlama modeli ve bir firma için uygulama
- Tez No: 28894
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Strategic Planning, Corporate Models, Integrated Investment and Financial Planning
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz BÜTÜNLEŞİK YATIRIM VE FİNANS AL PLANLAMA MODELİ VE BÎR FİRMA ÎÇÎN UYGULAMA KAYNARCA, Aydın Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Y. Doç. Sibel Güven Haziran, 1993, 84 sayfa. Şirketlerin, stratejik düzeyde verdikleri kararlar arasında yatırım seçeneklerinin değerlendirilmesi ve bunların nasıl finanse edilebileceği, saptanılan hedeflerin gerçekleştirilmesi açısından özel bir önem taşımaktadır. Bu nedenle, yatıran ve finansal planlamanın bütünleşik bir perspektif ile ele alınmasının, modelleme aşamasındaki zorluklara rağmen, gerekliliği kabul edilmektedir. Enerji sektöründe faaliyet gösteren bir firma için, önemli teşvik tedbirlerini ve enflasyonun stratejik kararlardaki etkisini de göz önüne alan bütünleşik yatırım ve finansal planlama modeli geliştirilmiştir. Amaç fonksiyonu olarak yatının alternatiflerinin değerlendirilmesi sonucu elde edilen vergiden sonraki nakit akışlarının planlama ufkundaki değerlerinin maksimize edilmesi benimsenmiştir. Hangi projelerini ne zaman başlatılması gerektiği, nasıl finanse edileceği; yatırım kredileri, döviz kredisi ve tahvil ihracı seçenekleri gibi borçlanma türlerinin şirketin özsermayesi üzerindeki etkileri değişik senaryolar alanda cevaplandırılmaya çalışılmıştır. Nakit denge kısıtlan ve dönem kan eşitliklerinin yanında, borç-özkaynak rasyosu ve yapılan yatırım harcamasının yatırım teşvik belgesinde belirtilen özkaynak kullanım oranında özkaynaklardan karşılanması gerekliliği ifade edilerek, firmanın altına girdiği mali yük yansıtılmaya çalışılmıştır. Değişik senaryolar altında model sonuçlarının nasıl değiştiğinin analiz edilebilmesi için, enflasyon oranı, yararlanılacak kredilerin faiz oranlan, projelerin nakit akışlarını etkileyebilecek değişkenler, duyarlılık analizi yapmaya uygun olacak şekilde modele dahil edilmiştir. Anahtar Kelimeler Stratejik planlama, Yatırım ve Finansal Planlama Bilim Dalı Sayısal Kodu : 605.01.00, 605.02.03 iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INTEGRATED INVESTMENT AND FINANCIAL PLANNING MODEL: AN APPLICATION TO AN INDUSTRIAL FIRM KAYNARCA, Aydın M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assist Prof. Dr. Sibel Güven June,1993, 84 pages The evaluation of investment alternatives and the method of financing these alternatives are the major concern for the realization of the targets of any firm in a highly competitive international market. Under the light of this fact, the consideration of the investment and financial plannings in an integrated perspective gains serious necessity in spite of the difficulties observed in modeling phase. The study proposes an integrated investment and financial planning model in which the impacts of inflation and incentives for strategic decision making are considered. For a firm operating in energy sector, the objective function of the model is to maximize the after tax cash flows due to selection of projects at the horizon. The effects of investment credits, foreign exchange credits, short-term credits and bond issuing have been considered as different debt financing sources on the equity of the firm. In order to determine which projects will be chosen, when and how they will be financed, different scenarios are designed. The importance of cash balance equations, profit - loss equations, debt-equity ratios have been highlighted and excessive debt of the firm is reflected. In order to examine the sensitivity of the computational results obtained from different scenarios, the inflation rate, interest rate of available credits and the parameters affecting the cash flows of project are incorporated to the model.