Kemik desteği ile uygulanan üç boyutlu bimetrik maksiller distalizasyon arkları ile servikal headgear'in dentofasiyal yapılar üzerine etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Evaluation of the effects of three dimensional bimetric maxillary distalizing arch applied with bone anchorage and cervical headgear on dentofacial structures
  1. Tez No: 288944
  2. Yazar: CEMAL ŞİŞMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKMEN KURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Üç Boyutlu Bimetrik Maksiller Distalizasyon Arkı, Servikal Headgear, Kemik Desteği, Dental Sınıf II, Three-Dimensional Bimetric Maxillary Distalizing Arch, Cervical Headgear, Bone anchorage, Dental Class II
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çalışmamızın amacı kemik desteği ile uygulanan üç-boyutlu bimetrik maksiller distalizasyon arkının (3D-BMDA), iskeletsel ve dentofasiyal yapılar üzerindeki etkisini değerlendirmek ve bu sonuçları servikal headgear (SHG) ve kontrol grubu ile karşılaştırmaktı. 3D-BMDA grubu 16 hasta (4 erkek and 12 kız, ortalama yaş: 14.23 yıl), SHG grubu 16 hasta (5 erkek and 11 kız, ortalama yaş: 13.34 yıl) ve Kontrol grubu 16 hastadan (5 erkek and 11 kız, ortalama yaş: 13.13 yıl) oluştu.Sefalometrik filmler distalizasyon öncesinde (T1) ve sonrasında (T2) alındı. 10'u iskeletsel, 18'i dentoalveolar ve 2'si yumuşak doku olmak üzere toplam 30 ölçüm yapılmıştır. Normal dağılım gösteren verilerde paired t-test, normal dağılım göstermeyen verilerin değerlendirilmesinde Wilcoxon testi kullanılmıştır. Çoklu grup karşılaştırılmalarında normal dağılım gösterenlerde tek yönlü varyans analizi, normal dağılım göstermeyenlerde Kruskal-Wallis analizi kullanılmıştırWilson grubunda üst birinci molar dişler 5,2 ayda, 4,62 mm distale hareket etmiş, 4,80° distale devrilmiş ve 1,64 mm intrüze olmuştur. SN/GoGn açısında herhangi bir değişiklik olmamış ve SNA açısında 0,42°'lik bir azalma ile A noktası vertikal referans düzlemine göre 0,89 mm distale hareket etmiştir. Headgear grubunda üst birinci molar dişler 10,2 ayda, 3,17 mm distale hareket etmiş, 6,25° distale devrilmiş ve 1,18 mm ekstrüze olmuştur. SN/GoGn açısında 0,80°'lik artış bulunmuş ve SNA açısında 0,79°'lik bir azalma ile A noktası vertikal referans düzlemine göre 0,73 mm distale hareket etmiştirZigomatik ankraj destekli 3D-BMDA, SHG ile karşılaştırıldığında, üst birinci molar distalizasyonu daha az tipping ve ekstrüzyonla, daha kısa sürede elde edilmiştir. 3D-BMDA'nın avantajları; hasta kooperasyonuna gerek duyulmaması, aylık diş hareketinin daha fazla olması ve distalizasyon sırasında vertikal boyutların kontrolünün iyi olmasıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to evaluate the effects of intraoral three-dimensional biometric maxillary molar distalizing arch (3D-BMDA) with bone anchorage on skeletal and dentoalveolar structures and to compare these results with a cervical headgear (CHG) and a control group. 16 patients comprised the 3D-BMDA group (4 males and 12 females, mean age: 14,23 years), CHG group was consisted of 16 patients (5 males and 11 females, mean age: 13,34 years) and the Control group was consisted of 16 patients (5 males and 11 females, mean age: 13,13 years).Çalışmamızın amacı kemik desteği ile uygulanan üç-boyutlu bimetrik maksiller distalizasyon arkının (3D-BMDA), iskeletsel ve dentofasiyal yapılar üzerindeki etkisini değerlendirmek ve bu sonuçları servikal headgear (SHG) ve kontrol grubu ile karşılaştırmaktır. 16 patients comprised the 3D-BMDA group (4 males and 12 females, mean age: 14,23 years), SHG group was consisted of 16 patients (5 males and 11 females, mean age: 13,34 years) and the Control group was consisted of 16 patients (5 males and 11 females, mean age: 13,13 years).The cephalometric films were taken before (T1) and after distalization (T2). 10 skeletal, 18 dentoalveolar and 2 soft tissue, totally 30 measurements were achieved. Paired t-test was used for the parametric and Wilcoxon test was utilized for the non-parametric measurements. In multi-group comparisons, one-way ANOVA test was used for the parametric and Kruskall Wallis was used for the non-parametric variables.In Wilson group, upper first molar teeth moved 4,62 mm distally, tipped 4,80° distally and intruded 1,64 mm in 5,2 months. No change was found in SN/GoGn angle and A point moved 0,89 mm distally according to vertical reference line with a 0,42° of decrease in SNA angle. In Headgear group, upper first molar teeth moved 3,17 mm distally, tipped 6,25° distally and extruded 1,18 mm in 10,2 months. 0,80° of increase was found in SN/GoGn angle and A point moved 0,73 mm distally according to vertical reference line with a 0,79° of decrease in SNA angle.In a shorter time, more upper first molar distalization with less tipping and extrusion were achieved with zygomatic anchorage supported 3D-BMDA, compared with CHG. No need to patient cooperation, higher rate of monthly tooth movement and the good control of vertical dimensions are advantages of 3D-BMDA.