Development of a generic model to solve tactical planning problems in flexible manufacturing systems
Esnek imalat sistemlerinde taktik planlama problemlerini çözmek için jenerik bir modelin geliştirilmesi
- Tez No: 28899
- Danışmanlar: PROF. DR. NESİM ERKİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Jenerik Modeller, Taktik Planlama, Esnek imalat, Programlama-Karışık Tamsayılı, Programlama Doğrusal, Yaklaşım, Generic Models, Tactical Planning, Flexible Manufacturing, Programming-Mixed Integer, Programming-Linear, Approximation
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
ÖZ ESNEK İMALAT SİSTEMLERİNE TAKTİK PLANLAMA PROBLEMLERİNİ ÇÖZMEK İÇİN JENERİK BİR MODELİN GELİŞTİRİLMESİ ATLIHAN, Mustafa Kubilayhan Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesim ERKİP Aralık, 1993, 193 sayfa Bu çalışmada, esnek imalat sistemlerinin taktik planlama problemlerini bir arada ifade eden, jenerik bir modelleme çerçevesi geliştirilmesi için bir ilk adem atılmıştır. Kümeleme, Yükleme ve Akış Rotası Belirleme problemlerini, her birini sistem performansı üzerinde kritik olduğu gözlenen durumları ile birlikte bütünleştiren, karışık sıfır-bir tamsayı tipli jenerik bir formülasyon önerilmiştir. Jenerik modelin geliştirilmesinde öne sürümlerimizi desteklemek amacı ile sistemin taktik planlamaya özel olan unsurlarının, özelliklerinin ve performans ölçütlerinin belirlenmesi için geniş kapsamlı bir analiz yapılmıştır. Bunun sonrasında problemin kombinatoryal güçlüğüne çözüm bulmak için, üretilen karışık tamsayılı formülasyona yaklaşık olan bir doğrusal programlama formülasyonu verilmiştir. önerilen doğrusal yaklaşımın potansiyel yeteneği ayrıca gösterilmiş ve analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A GENERIC MODEL TO SOLVE TACTICAL PLANNING PROBLEMS IN FLEXIBLE MANUFACTURING SYSTEMS ATLIHAN, Mustafa Kubilayhan M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nesim ERKÎP December, 1993, 193 pages In this study, a first step is taken to develop a generic modelling frame that simultaneously address tactical planning problems of flexible manufacturing systems. A generic 0-1 mixed integer type formulation, that integrates batching, loading and routing problems with their respective aspects found to be critical on system performances, is proposed. A thorough analysis is made to determine the system components, attributes and performance measures, specific to tactical planning, in order to support our argument in developing the generic model. To that end, a linear programming formulation is provided to approximate the mixed integer formulation proposed, so as to overcome the problem's combinatorial complexity. The potential capability of linear approximation proposed is also demonstrated and analyzed.