Kolit oluşturulmuş sıçanlarda çekum perforasyonu onarımında fibrin yapıştırıcının etkisi
Effects of fibrin adhesive on perforation of cecum on rats induced with colitis
  1. Tez No: 289002
  2. Yazar: BORAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. TARIK ÇAĞA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolit, çekum perforasyonu, fibrin yapıştırıcı, Colitis, Caeceum perforation, fibrin adhesive
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Kolit oluşturulan sıçanlarda çekum perforasyonun onarımında, bazı dokularda onarımları ve anastomozları güçlendirdiği bilinen fibrin yapıştırıcıların etkisinin incelenmesi amaçlandı. Cinsiyet farkı gözetilmeden ağırlıkları 200-250 gr. olan Sprague-Dawley cinsi 36 adet rat kullanıldı. Deney hayvanları 1. kontrol-sham, 2. sutür, 3. yapıştırıcı, 4. yapıştırıcı-sutür grubu olarak 4 gruba ayrıldı. Birinci gruba sadece median laparatomi yapıldı. Birinci grup hariç diğer ratlara laparatomiyi takiben çıkan kolona parsiyel kolotomi yapıldı. 3. grup hariç tüm kolotomiler daha sonra tek tek 5/0 prolen sütürlerle ve tek kat olarak kapatıldı. 3. gruba kolotomiyi takiben stür konmayıp yara dudakları fibrin yapıştırıcı ile yapıştırıldı. Tüm ratlara postoperatif 4. günde relaparatomi yapılarak, kolonik patlama basıncı ölçümü yapıldı ve histopatolojik inceleme amacı ile örnekler alındı. Patlama basınçları değerlendirildiğinde sutür ve fibrin yapıştırıcının beraber kullanımının sadece stür kullanımına göre daha üstün olduğu saptandı. Sadece sutür ile sadece fibrin yapıştırıcı kullanımının patlama basıncı değerlendirildiğinde farklılık saptanmadı. Sadece fibrin yapıştırıcı kullanımı ile fibrin yapıştırıcı ve sutürün beraber kullanımının patlama basınçları arasında farklılık saptanmadı. Mukozal inflamasyonun histopatolojik değerlendirilmesinde sutür ve fibrin yapıştırıcının beraber kullanımının inflamasyonu azalttığı saptandı. Kriptik apsenin histopatolojik değerlendirilmesinde sutür ve fibrin yapıştırıcının beraber kullanımının kriptik apse oluşumunu azalttığı saptandı. Epitel nekrozunun histopatolojik değerlendirilmesinde sutür ve fibrin yapıştırıcının beraber kullanımında epitelyum nekrozunun daha fazla olduğu saptandı. Hemoraji ve kollajen üretimi açısından histopatolojik değerlendirilmesinde istatistiki olarak gruplar arasında farklılık saptanmadı. Sonuç olarak, fibrin yapıştırıcı kısa dönemde anastomozu sağlamlaştırıcı ve inflamasyonu baskılayıcı etki gösterdi.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of fibrin adhesives, known to improve healing and anastomosis in some tissues, in healing cecum perforation in colitis induces rats. 36 Sprague-Dawley rats of either sex, weighing between 200 and 250 gr., are used. The animals are randomly assigned to the four groups:1.control-sham, 2.suture, 3.adhesive, 4.adhesive-suture group. In group 1, only laparotomoy is performed and the colon is explored. In other groups, futher partial colotomy is applied. All colotomies except for group 3 are then closed by using 5/0 prolen sutures. In group 3, sutures are not applied after colotomy, and the wound edges are glued using fibrin adhesives. Relaparotomy is performed on postoperative day 4, colonic explosion pressure is measured and samples are taken for histopatological examination. Comparing the explosion pressures, it was seen that the use of suture and fibrin together was superior to use of only sutures. No difference between using only suture or only fibrin in terms of explosion pressure was determined. There was also no difference in terms of explosion pressures between using only fibrin and using both suture and fibrin. The histopatological examination of the mucosal inflammation showed that using suture and fibrin glue together decreased the inflammation. No difference was observed between the other groups. The histopathological examination of the cryptic abscess showed that using suture and fibrin together reduced cryptic abscess formation. Histopathological examination of the epithelium necrosis showed that with the use of suture and fibrin glue together, there was more epithelium necrosis. The comparison of histopathological evaluation of the hemorrhage and collagen production showed no difference between the groups. In conclusion, fibrin glue showed a strengthening effect on anastomosis in the short run.