Koroziv madde içilmesi sonucu özofagus hasarı gelişen çocuklarda özofagus motilitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of esophageal motility in children who have caustic esophageal injury after ingestion of corrosive material
  1. Tez No: 289003
  2. Yazar: ÖZGÜR AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN İLHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Yutma güçlüğü, kostik yanık, özofageal disfonksiyon, motilite, Dysphagia, caustic injury, esophageal dysfunction, motility
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Korozif madde alımı, ev kazaları içinde çok önemli bir yer tutmakta ve ciddi morbidite ve mortaliteye neden olmaktadır. Üzerinde çok sayıda çalışma yapılmış olmasına rağmen, korozif madde alımına bağlı kazalarda anlamlı bir azalma sağlanamamış ve konunun ciddiyeti artarak devam etmektedir. Özofagus yanığı, yanlışlıkla içilen kostik madde sonucunda çocuklarda sıkça görülmektedir. Uzun dönemde kostik yanıklar özofagusta ciddi motor disfonksiyonuna neden olabilmektedir. Özofagial manometri tanısal bir test olarak özofagus motilite bozukluklarının tanımlanmasında altın standart olup, özofagus kasılmalarının büyüklüğü ve koordinasyonu, üst ve alt özofagus sfinkterlerinin gevşemesi ve koordinasyonu ile ilgili değerler almak mümkündür (1,20). Bu nedenle özofagus yanıklarında, bu test hastaların takip ve tedavi sürecince oldukça önemli bir rol oynar. 2005-2010 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerahisi Anabilim Dalı'nda koroziv madde hasarlanması nedeniyle tedavi alan olguların özofagus motilitelerinin incelenmesi amaçlanmış ve bu hastalardaki özofageal kontraksiyonların amplitüdü, süresi, hızı ölçülerek olası motilite bozukluklarının saptanabilmesi için peristaltik aktiviteleri ölçülmüştür. Çalışmamızda, özofagusta peristaltik kontraksiyonların normale göre ileri düzeyde zayıfladığı, kontraksiyon amplitüdlerinin normale göre ileri derecede düşük olduğu, kontraksiyon sürelerinin normale göre belirgin olarak kısaldığı, kontraksiyon hızlarında herhangi bir farklılık oluşmadığı, iletilmeyen kontraksiyon yüzdelerinin normale göre ileri derecede arttığı bulunmuştur. Sonuç olarak, ciddi özofagus yanığı gelişen olgularda akut dönemde ortaya çıkan motilite bozukluğu uzun dönemlerde de (2-5 yıl) sürmekte ve kalıcı bir hal almaktadır.
Özet (Çeviri)
Corrosive material ingestion that causes significant morbidity and mortality is an important house accident. Although, many studies were done about this topic, no significant decreasing in the prevalence of corrosive material ingestion has been observed. Esophageal burns as a result of accidental swallowing of caustic material are seen frequently in children. In the late term of follow up severe motor disfunction of esophagus after caustic burns are already reported. As a diagnostic test, esophageal manometry is the gold standard to recognize the esophageal motility disorders and it is possible to get the values of size and coordination of esophageal contractions, relaxation and coordination of the upper and lower esophageal sfincters (1,20). For this reason, it plays an important role during the period of monitoring and treatment of patients with esophageal burns. The aim of this study is to determine the motility disorders of esophagus in patiens who received treatment between 2005-2010 for an injured esophagus due to corrosive material injestion in Eskisehir Osmangazi University Pediatric Surgery Department. Duration of amplitude and speed of the peristaltic activity was measured to determinate the motility disorders. In our study, the peristaltic contractions of the esophagus were much poor than normal; contraction amplitudes were extremely low and significantly short. The frequency of contractions were not differ form normal but percentage of untransmitted contractions were higher than normal. As a result, in patients with severe costic burns the motility disorders of esophagus during acute phase is ongoing in the late period (2-5 years) and become a permanent defect.