Preterm eylemin olası nedenlerine Aile Hekimliği açısından bakış
Potential risk factors for preterm labor from Family Medicine point of view
  1. Tez No: 289012
  2. Yazar: BURCU GÜNGÖR ERGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÜNALACAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, preterm eylem, risk faktörleri, birinci basamak, pregnancy, preterm labor, risk factors, primary care
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Preterm eylem; son adeti kesin olarak bilinen bir gebenin; son adetinin ilk gününden itibaren 20-37. haftalar arasında eyleme girmesi ve bu eylem ile servikal açıklık ve silinmede eylem süresince değişiklik olması halidir. Preterm eylem, obstetriğin başlıca sorunlarından biridir. Neonatal mortalite ve morbiditenin en önde gelen nedenidir. Çalışmanın amacı, preterm eylemin olası bu risk faktörlerini inceleyerek, bu faktörlerden önleyebileceklerimizi saptamak, gebelik öncesi dönemde ve gebelik süresince daha iyi danışmanlık hizmeti vermek, yenidoğan için yüksek morbidite ve mortaliteye neden olan; takip ve tedavi maliyeti çok yüksek olan preterm eylemi önlemeye çalışmaktır. Çalışmaya 6 aylık süreçte Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde preterm eylem tanısı ile takip ve tedavi edilen gebeler ile preterm eylem tanısı olmayan termde doğum yapmış toplam 120 gebe alındı. Bu araştırmada katılımcıların sosyodemografik özelliklerini ve gebelik öykülerini belirlemek için tarafımızca hazırlanmış sosyodemografik bilgi formu ve risk faktörlerini içeren anket formu kullanılmıştır. Çalışmada fetus sayısı, uterin anomali varlığı, gebelik sırasında kanama olması, birinci ve beşinci dakika APGAR skorları açısından vaka ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark saptanmıştır (p?0.005). Çalışmada anne yaşı, doğum sıklığı, önceki gebeliklerinde preterm eylem öyküsünün varlığı, gebelik öncesi beden kitle indeksi, gebe kalma tekniği, sigara kullanımı, enfeksiyon ve sistemik hastalık öyküsü açısından ise anlamlı bir fark saptanmamıştır. Preterm doğum önleme çabalarına karşın, her zaman istenen sonuç alınamamaktadır. Bu nedenle preterm eylem başlamadan preterm eylem riski olan gebelerin tespit edilmesi önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The definition of preterm labor is, beginning of the delivery of a pregnant, whose last menstruation period date is certainly known, at 20th-37th weeks, accompanied by widening of cervical apertura and change of cervical evanescence during the labor. Preterm labor is one of the common problems of obstetrics and it is the most important cause of neonatal mortality and morbidity. The aim of this study is to determine preventible risk factors for preterm labor, to give better consultancy service before and during pregnancy, to try to prevent preterm labor that causes high neonatal mortalities and morbidities and economic burdens for both diagnosing and treatment, by investigating the potantial risk factors for pereterm labor. A hundred and twenty pregnants who has already been diagnosed for preterm labor and admitted to Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Polyclinics of Gynecology and Obstetrics Department during six months, were included in the research. We used our own survey to determine sociodemographic characteristics and pregnancy histories of participants. Fetus numbers, presence of uterine abnormality, bleeding during pregnancy, APGAR scores of first and fifth minutes were significantly different between term and preterm labor groups (p?0.005). In this study; maternal age, frequencies of births, previous preterm birth history, body mass index before pregnancy, the way of becoming pregnant, smoking and infections and sistemic diseases were not significant for preterm labor. Despite all efforts to prevent preterm labor, it is not always possible to gather good results. Therefore, determining the pregnants who have the potential preterm labor risks is of great importance.