Deneysel intervertebral disk dejenerasyonunda emilebilir hücresiz poliglikolik asit tabanlı hyaluronik asit ve otojenik serum ile intervertebral diskin rejenerasyonu
Regeneration of intervertebral disc by the intradiscal application of resorbable cell-free polyglycolic acid-based hyaluronic acid and otogenic serum in experimental intervertebral disc degeneration
  1. Tez No: 289016
  2. Yazar: OĞUZ ÖZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. R. KEMAL KOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: hyaluronik asit, intervertebral disk, dejenerasyon, rejenerasyon, köpek modeli, poliglikolik asit, Hyaluronic acid, intervertebral disk, degeneration, regeneration, dog model, polyglycolic acid
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Köpek modelinde oluşturulan intervertebral disk dejenerasyonunda emilebilir hücresiz poliglikolik asit tabanlı hyaluronik asit ve otojenik serumla intervertebral diskin rejenerasyonunu araştırmak.Yöntem: Bu deneysel çalışmada 10 adet köpek kullanıldı. L3-4, L4-5 mesafelerine mikrodiskektomi yapıldı. L3-4 disk mesafesine hyaluronik asit emdirilmiş, emilebilir poliglikolik asit içeren mesh, otojenik serum ile muamele edildikten sonra yerleştirildi. Birinci haftasında ve 6. ayında T2 sinyal ağırlıklı MRG ve direkt grafileri çekildi. Köpekler pentothal ve yüksek doz potasyum ile sakrifiye edilerek L2-L5 omurgaları alındı. Dekalsifiye edildikten sonra histokimyasal, histopatolojik inceleme için hematoksilen+eozin ve safranin-o ile boyandı. İntervertebral disk aralığında proteoglikan artışı ve rejenerasyon olup olmadığı araştırıldı.Bulgular: Birinci haftada çekilen T2 sinyal ağırlıklı MRG'de normal disk mesafesine göre tedavi ve dejenere kontrol gruplarının intensitesinin azaldığı görüldü. Direkt grafilerinde, normal disk mesafelerine göre tedavi ve dejenere kontrol gruplarının yüksekliklerinin azaldığı görüldü. Dejenerasyon radyolojik olarak gösterildi. Tedavi grubunda 6. ayda çekilen T2 sinyal ağırlıklı MRG'de 1. haftadakine göre İVD'in intensitesinin arttığı görüldü ve istatiksel olarak anlamlıydı. Dejenere kontrol grubundaki artış ise istatiksel olarak anlamlı değildi. Altıncı ayın sonunda çekilen direkt grafiler 1. haftadakine göre tedavi grubunda yüksekliğin artığı görüldü. İstatiksel olarak anlamlıydı. Dejenere kontrol gurubundaki artış istatiksel olarak anlamlı değildi. Tedavi grubu dejenere kontrol grubuna göre intensitesinde ve yüksekliğinde artış tespit edildi ve istatiksel olarak anlamlıydı. Histopatolojik ve histokimyasal incelemede tedavi grubunda rejenerasyon ve proteoglikanın dejenere kontrol grubuna göre artığı gösterildi ve istatiksel olarak anlamlıydı.Sonuç: İntervertebral disk dejenerasyonu hücresiz emilebilir poliglikolik asit hyaluronik asit ve otojenik serum içeren implant ile rejenerasyonu mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the Regeneration of intervertebral disc by the intradiscal application of resorbable cell-free polyglycolic acid-based hyaluronic acid and otogenic serum in a dog model of intervertebral disc degeneration.Method: In this experimental study, 10 dogs were used. Microdiscectomy was applied in L3-4 and L4-5 itervertebral spaces. Mesh containing absorbable polyglycolic acid which was soaked in hyaluronic acid was inserted in L3-4 space after being processed with otojenic serum. T2 signal intensity MRG and direct graphy values lomber vertebrea were measured in the first week and in the 6th month. The dogs? L2-5 vertebrea were extracted by sacrificating with pentothal and high dosage potassium. After decalcification, intervertebral discs were colored with hemotocsile + eosin and safranin-o for hystochemical and hystopatological inspection. It was investigated whether there was a proteoglycan increase and regeneration in the intervertebral disc or not.Results: The T2 signal intensity MRG in the first week showed that both treament group?s and degenerated control group?s signal intensities decreased compared to normal IVD disc group?s. In addition in their direct graphies, the height of the intervertebral disc was seen to have decreased compared normal IVD group?s. Degeneration was radiologycally shown. It was found that in the treament group?s T2 signal intensity MRG of the 6th month, the intensityof the IVD had increased compared to that of the first week and increase was significant. However, the increase in the degenerated control group was not statiscally significant. Similary, the direct graphies of the 6th month showed that the heigh the IVDs had increased when compared to that of the first week and it was significant while the increase in the degenerated control group was not. An increase in the intensity and the height of the IVDs of the treament group compared the degenerated control group was identified and it was statiscally significant. In the hystopatological and hystochemical inspection, it was proven that regeneration and proteoglycan increased in the treatment group compared to the degenerated control group and it was statiscally significant.Conclusion: Intervertebral disc regeneration of degenerated IVDs can be possible through implant containing absorbable free-cell polyglycolic acid-based hyaluronic acid and otogenic serum