Akciğer rezeksiyonu yapılan hastalarda pulmoner arter basınç değişikliklerinin akciğer rezeksiyonunun büyüklüğü ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of relationship between the size of lung rezektion and changes in pulmonary artery pressure in patients who under going lung rezection
  1. Tez No: 289017
  2. Yazar: ERAY ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BİLGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer Rezeksiyonu, Kanser, Pulmoner Hipertansiyon, Lung Resection, Cancer, Pulmonary Hypertension
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Günümüzde akciğer kanserinin en etkin tedavisi halen cerrahidir. Hastanın cerrahiye preoperatif olarak hazırlanması postoperatif olarak komplikasyonları önleme açısından önemlidir. Bu amaçla preoperatif olarak çeşitli tetkiklerden faydalanılır. Bunlardan bazıları Solunum fonksiyon testleri, Arteriyel kan gazı analizleri ve Ekokardiyografidir.Bu çalışma Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi kliniğinde akciğer karsinomu nedeniyle lobektomi ya da pnömonektomi yapılması planlanan hastalar üzerinde preoperatif ve postoperatif solunum fonksiyon testleri (SFT), Arteriyel kan gazı (AKG) analizleri ve Pulmoner arter basınç (PAB) değişikliklerini ölçmek için EKO tetkikleri yapılarak gerçekleştirildi. Toplam 18 hastamız mevcut idi. Bunlardan 6 tanesine pnömonektomi,12 tanesine ise lobektomi uygulandı. Bu hastalarda preoperatif, postoperatif erken dönem (7. gün),1.ay ve 6.ayda SFT, AKG, Ekokardiyografik değerlendirme yapılarak PAB değişiklikleri ve bu değişikliklerin hasta üzerindeki etkileri araştırıldı.Pnömonektomi ve lobektomi yapılan her iki grupta da operasyon sonrası SFT değerlendirmelerinde FEV1 ve FVC değerlerindeki postoperatif birinci aydaki olan değişiklikler postoperatif altıncı ayda tamamen normale dönme eğiliminde idi. Aynı şekilde Arteriyel kan gazı analizindeki değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı değildi. Her iki gruta da EKO ile ölçülen PAB değerlerinde lobektomide anlamlı hiçbir değişiklik yokken pnömonektomi grubunda ise istatistiksel olarak anlamlı olmayan minimal PAB değişiklikleri gözlendi.Sonuç olarak cerrahi tedavilerin çeşitli komplikasyonları olmakla birlikte özellikle pnömonektomi sonrası aritmiler pulmoner arter basınç değişiklikleri sıklıkla hastanın yaşamını tehdit eden komplikasyonlardır. Biz bu prospektif çalışmada ekokardiografi ile postoperatif pulmoner arter basınç değişikliklerini inceledik. Pnömonektomi sonrası pulmoner arter basınç değişikliklerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artışa rastlamadığımız için özellikle koroner arter hastalığı olmayan hastalarda ameliyat öncesi ekokardiografinin rutin yapılması gerekli bir test olmadığı sonucuna vardık. Ancak daha büyük ve çok sayıda hastayı içeren çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Surgery is currently the most influential treatment for lung cancer. Preparing the patient for the surgery preoperatively is important in reducing the postoperative complications. To this end, some preoperative examinations are conducted. Some of these include respiratory function tests, arterial blood gas analyses and ecocardiography.This study was carried out at Erciyes University Thoracic Surgery Clinic on patients who were supposed to undergo lobectomy or pneumonectomy due to lung carcinomy, conducting preoperative and postoperative respiratory function tests (SFT), Arterial blood gas analyses (AKG), and EKO analyses in order to measure changes in Pulmonary arterial pressure (PAB). The study included 18 patients. Of these, 6 underwent pneumonectomy and 12 underwent lobectomy. SFT, AKG and ecocardiographic evaluation was carried out in these patients in preoperative, postoperative early period (7th day), the first and sixth months to measure changes in PAB and the effects of these changes on patients were investigated.In both groups undergoing pneumonectomy and lobectomy, the changes in the FEV1 and FVC values in the postoperative first month tended completely to normalize in the posteperative sixth month in the SFT evaluations after the surgery. On a similar basis, the changes in the arterial blood gas analysis were not statistically significant. While there was no meaningful difference in PAB values in lobectomy in both groups, which was measured with EKO, there was statistically insignificant minimal PAB changes in the pneumonectomy.In conclusion, while there are various complications of surgical treatments, specifically, changes in the arrhytmias pulmonary arterial pressure after the pneumonectomy is a frequent complication that negatively influences the lives of the patients. In this prospective study, we investigated the changes in the postoperative pulmonary arterial pressure through ecocardiography. As we did not come across any statistically significant changes in the pulmoner arterial pressure after the pneumonectomy, we concluded that ecocardiography is not a test that must be routinely conducted specifically in patients without coronary artarial disease prior to surgery. However, further studies with larger patient groups and with a larger scope would contribute to the field.