Aydın ilinde sağlıklı yaşam için spor yapan 30-40 yaş arası bayanlarda bazı fiziksel parametrelerin değerlendirilmesi
Evaluation of some physical parameters of women aged between 30-40 and making sport for healthful life
  1. Tez No: 289044
  2. Yazar: FİGEN ÇOBANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYDİ KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, fiziksel uygunluk, vücut kompozisyonu, Excercise, physical fitness, body composition
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı; Düzenli egzersiz yapan ve yapmayan bayanlarda sekiz haftalık periyotta fiziksel özellikler, deri kıvrım kalınlıkları ve çevre ölçümlerinde meydana gelen değişimleri inceleyerek, egzersizin vücut kompozisyonuna etkisini araştırmaktır. Araştırmaya Aydın il merkezinde yaşları 30?40 arasında değişen, mesleki olarak aktif ve büro işleri yapan toplam 202 bayan denek olarak katılmıştır. Bayanlar; deney (n=101) ve kontrol (n=101) grubu olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Her grup kendi içinde 51 aktif ve 50 büro çalışanından oluşturulmuştur. Aktif çalışan bayanların meslek gruplarını hemşireler, doktorlar, öğretmenler, büro çalışanı bayanları da banka memurları ve devlet dairelerinde masa başında çalışan memurlar oluşturmuştur. Çalışmaya katılan bayanlar kendi aralarında bekâr ve evli olarak ayrılmışlardır. Sağlıklı yaşam hedefleyerek çalışmaya katılan deney grubu bayanların egzersiz programına başlamadan önce ve 8 hafta sonra fiziksel uygunluk ölçümleri yapılmıştır. Belirlenen fiziksel uygunluk unsurları olarak boy, kilo, esneklik, dikey sıçrama, skinfold ölçümleri (biceps, triceps, abdomen, suprailiac, subscapular, uyluk), çevre ölçümleri yapılmıştır. Deney grubu bayanlara 8 hafta boyunca, haftada 3 gün aerobik egzersiz çalışmaları uygulanmıştır. Çalışmaya katılan kontrol grubu bayanlara da ön test ve son test olarak bu ölçümler yapılmıştır. Ancak kontrol grubu bayanlarına aerobik egzersiz çalışması uygulanmamıştır. Araştırma sonuçlarına göre egzersizin vücut ağırlığı, bel ve karın çevresi, vücut yağ oranı ve dikey sıçrama üzerinde etkileri olmasına karşın kalça çevresi ölçümlerinde farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is evaluation of some pysical properties of women aged between 30-40 and making sport for healty life in Aydın. Total 202 women whose ages are ranged between 30-40 and having occupations in bureaus and actively working in Aydın were subjected to this research. Women were seperated to two groups as experiment (n=101) and control (n=101). Each groups have been formed from 51 bureau workers and actively field workers. Occupation group of actively workers include nurses, doctors and teachers, and occupation group of bureau workers include civil cervants weorking at Office like bank clarcks or other bureau workers. Women subjected to research were seperated to married and single. Experimantal group women who were started to sport for healty life has subjected to some physical measures before and after 8 weeks program. Measured physical properties were height, weight, scinfold measurements (biceps, triceps, abdomen, suprailiac, subscapular and femur), compass measurements (shoulder, chest, waist, stomach, hip, femur and arm). Women at experimental group were subjected to 3 days in a week aerobic program throughout 8 weeks. Control group were also subjected to before and after tests. Hovewer, women at control group were not subjected to aerobic exercise program. According to results, while excercise has effects on stomach, hip, height and weight measures, it has no effect on femur measures.