Adolesanlarda sosyodemografik özelliklerle özkavram ilişkisi
Sociodemographic attributes and self concept relationship in adolescents
  1. Tez No: 289062
  2. Yazar: ÖZGE TUNCER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İNCİ MELTEM ATAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesan, fiziksel görünüm, özkavram, mutluluk-doyum, sosyodemografik özellikle, Adolescent, physical appearance, self concept, happiness-satisfaction, sociodemographic attribute
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Yaşamın önemli bir parçasını oluşturan ergenlik çağının sağlıklı bir şekilde atlatılabilmesi, bireyi geleceğe ve hayata hazırlamada önemli rol oynamaktadır. Bu süreçte kişinin sağlıklı ruh halinde olabilmesi için kendisine değer vermesi, bununla birlikte bulunduğu durumda sorunları çözebilecek başarıyı kendisinde görebilmesi gerekmektedir. Bu önemli süreçte adolesanların özgüvenini etkileyen sosyodemografik farklılıkların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Özgüveni etkileyen sosyodemografik farklılıkların tespit edilmesi sonraki kuşakların yüksek özgüven duygusuyla yetiştirilmesine katkı sağlayabilecektir.Çalışma, 25.10.2010-25.04.2011 tarihleri arasında 6 aylık çalışma programı içinde SDÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD yapılmıştır. Kesitsel tanımlayıcı anket çalışmasıdır. Araştırmaya Isparta Merkezde bulunan, 41 ilköğretim okulunda, 7. Sınıfta okuyan 2795 öğrenciden 2676'sı katılmış olup; 1307'si kız, 1369'u erkek öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilere okullara gidilerek rehberlik dersi saatinde ulaşılmıştır. Çalışmanın yapıldığı gün devamsızlık yapan öğrenciler çalışmaya dahil edilmemiştir.Adolesanların yaşadığı çevre, aile yapısı, ekonomik durumu, ailenin eğitim durumu, ailenin sahip olduğu meslekler, kardeş sayısı, hastalık varlığı, şişman olup olmaması gibi durumların özgüvenini etkilediği tespit edilmiştir.Sonuç olarak, düşük puanlı benlik saygısının psikolojik yardıma gereksinimi olan öğrencilerin tanınmasında ve ayırt edilmesinde önemli bir ipucu olabileceği düşünülmektedir. Benlik saygısının hangi ortamlarda değişebileceği ve gelişebileceği ile ilgili araştırmalar yapılmalıdır. Sağlıklı bir toplum için, kişinin benlik saygı düzeyinin yüksek olması son derece önemlidir. Bu nedenle ailelere geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza sevginin, saygının ve güvenin sınırsız verildiği bir aile ortamı sağlamalarının ne kadar önemli olduğu konusunda gerekli bilgiler verilmelidir.
Özet (Çeviri)
A healthy conclusion of adolescence, a most important period of life, plays a critical role in preparing the individual to the future and life. In order for the individual to carry on a healthy mental outlook during this phase, they have to value themselves, and in addition, find it in themselves to overcome the problems. The identification of sociodemographic variations affecting the self esteem of adolescents in this important phase has been addressed. The identification of sociodemographic differences affecting the self esteem of adolescents will potentially allow raising the future generations with high self esteem.This study has been carried out during a 6 month program between the dates 25.10.2010 ? 25.04.2011 at the SDÜ School of Medicine, Department of Family Medicine. It is a cross sectional questionnaire-based study. A total of 2676 7th grade students from 41 different schools in the central Isparta area have participated in the study, with 1307 girls and 1369 boys. The students have been reached at their schools during counseling hours. The students that were absent during the day in which the study was conducted were removed from the study.Factors such as the adolescents? environment, family structure, income status, educational status of their family, professions of the family members, the number of siblings, illness in the family, and whether they are overweight have been determined to affect the self esteem.In conclusion, a low level of self respect is considered to be an important marker to identify and recognize the students requiring psychological help. Studies should be conducted on the types of environment in which self respect can be changed and developed. It is crucial for a healthy population that individual self esteem levels are high. For this reason, families should be instructed on how important it is for them to provide a limitlessly loving, respectful and trustful family environment to our children that are the assurances of our future.